Бургер с рамен вместо с питки, понички по рецепта за кроасани… Настъплението на гастрохибридите започна преди няколко години и вече властва не само в Instagram.
Рамен-бургер
За разлика от традиционния бургер, в този питката е заменена от пресован и запържен японски нудълс. А вътре е пълен с котлет, рукола, зелен лук и сос по тайна рецепта. Съществува и вегетариански вариант със зеленчуци. Идеята за този нов вид бургер е на шеф Кейзо Шимамото. Докато се обучава да готви рамен открива подобна храна – сандвич с нудълс и свинско. Бургерът от ново поколение може да се опита в собствената закусвалня на Шимамото Ramen Shack в Ню Йорк.
Суширито
Самото заглавие подсказва, че в него се срещат традиционните ястия на японската и мексиканската кухня. От сушито са взети водораслите нори и оризът, а от буритото – размерът. Добавят се още риба, зеленчуци и гъби, както подправки и сосове, характерни за двете култури. Суширитото получава названието си от концептуален ресторант, създаден през 2008 година от Питър Ян. Именно той измисля интересното кулинарно съчетание. Днес японско-мексиканското ястие може да се опита Сан Франциско, Пало Алто, Сан Хосе, Ню Йорк и Москва.
Кронът
Как изглежда кронътът? Като най-обикновена поничка. От милионите традиционни понички се отличава само по многослойното тесто, така познато от любимите ни кроасани. Идеята за нетипичното съчетание е на Доминик Ансел, собственик на Dominique Ansel Bakery в нюйоркското Сохо. Кронътите били посрещнати с особен ентусиазъм и дълги опашки. Могат да се опитат от двете страни на Океана – в английската столица и в „Голямата ябълка“.
Крем брюле чийзкейк
Вече не е необходимо да избираме между брюлето и чийзкейка. Те са събрани заедно в този хибриден десерт и носят двойна наслада. Фактите за неговия създател са доста размити, но какво пък. Важен е крайният резултат, при който не просто може да го опитаме в заведение, а дори да си го приготвим вкъщи.
Гуакамоле хумус
Какво по-хубаво! Познаваме и обичаме вкуса и на едното и на другото. Тогава как да не ни привлече и тяхното общо представяне. Без много да се замисляме кой ги е обединил ще ги включим в менюто за следващото посрещане на гости. В комбинация с начос предразполагат към безкрайни съботно-неделни удоволствия с любими хора.
Приемаме предизвикателството на хибридната храна! Никога не се знае в какво ще се влюбим утре.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press