Идеалните половинки на виното, бирата или гаспачото. Тапас заслужават своето челно място в света на любимите предястия и могат да ни изненадат с великолепно съчетание на вкусове и аромати.
Както и повечето неща в Испания, всичко започва от легендите. А тези за възникването на тапас са многобройни. В тях са замесени и имената на няколко испански крале. Всъщност без значение кой от владетелите е бил, историята разказва следното. След пътешествие по един от дългите маршрути на Андалусия, кралят пристига в ресторант, където му се поднася чаша вино с парче сирене отгоре. Въпреки че кралят знаел, че парчето е използвано за затапване, за да предпази виното от прах и насекоми, той го е изял, така направила и цялата му свита. След това се казва, че кралят продължавал да иска тапас заедно с виното си, навсякъде, където отидел. Друга легенда пък свързва откриването на така обичните испански ордьоври с оздравяването на крал Алфонсо Х Ел Сабио, Мъдрият, който трябвало да приема малки закуски и малко количество вино между основните хранения. Смята се, че след като се възстановил, кралят наредил винаги да се сервира леки предястия заедно с виното.
В съвременния свят тапас са се настанили толкова удобно, че дори на испански приравнявайки ги със събитие са им измислили собствени глаголи. “Picar” означава „да вземеш“ и се използва, за да се опише начинът, по който се ядат с пръсти, докато “tapear” е глагол със специалното значение „да имаш тапас“.
Ще откриете и че тапас следват регионалните традиции на различните части на Испания, но маслините, ядките, месата и сирената са универсалните представители на толкова забележимите предястия.
Тапас придобиват грандиозно кулинарно значение в Испания. Този тип храна се превръща във форма на национална идентификация. Градовете на Перинеите непрекъснато се състезават, за да бъдат разпознавани като най-добрите места за тапас. Съществуват безкрайни списъци с най-добрите тапас барове.
Освен това в последно време набира скорост една нома тенденция, която създава нов тип заведения – гастробарове. Те не са много по-различни от традиционните бар-ресторанти, само че са с повече внимание към дизайна, внимателно подбрани меню и разнообразие от преоткрити и специално създадени тапас.
Харесахме три апетитни рецепти за тапас, които ще поканят испанския дух и темперамент навсякъде, където сте.
Delicooks.com
Хамон със сливи
Съставки
16 тънки резена хамон (или шунка)
4 червени или жълти сливи, нарязани на четвъртинки
Начин на приготвяне
Увийте парчетата шунка около всяко парче слива. Закрепете с коктейлно шишче през средата и сервирайте. Да, толкова е лесно.
Crystalcartierphotography.com
Запечено козе сирене със смокини и мед
Съставки
¼ чаша мед
3-4 пресни стръкове мащерка
½ ч. л. сушени лавандулови цветя
Около килограм пресни смокини
Козе сирене
Начин на приготвяне
Загрейте меда в тиган на ниска температура докато се разтопи и добавете стръковете мащерка. Нека се напои. Включете фурната на 220 °С. Разрежете смокините на кръст без да ги разделяте и ги поставете върху хартия за печене. Поръсете всяка с козе сирене и печете докато омекнат, за около 12 минути. Залейте с меда и сервирайте.
Pbs.org
Скариди с чесън (Gambas Al Ajillo)
Съставки
1/3 чаша зехтин
50 гр чесън, едро нарязан
1 ч. л. червен пипер
450 гр скариди, белени и почистени
сол и пипер на вкус
1 с. л. смлян магданоз за декорация
Начин на приготвяне
Поставете решетката на печката по средата и затоплете на 200 °С. Поставете зехтина и чесъна в тиган и загрейте до малко над средна температура. Запържете докато започне да покафенява по краищата. Добавете червения пипер и разбъркайте добре.
Разстелете скаридите на един слой, посолете и подправете с черен пипер. Сложете тигана в печката и печете докато скаридите станат розови и непрозрачни навсякъде (2-3 минути). Извадете тигана и поръсете с магданоз. Извадете скаридите, залейте със зехтина и ги сервирайте с хляб.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Delicooks.com/Crystalcartierphotography.com/Pbs.org