Ако има храна, която хората обичат повече от всичко на света, това най-вероятно е сушито. Има нещо специално в комбинирането на съставките му, което по един особен начин е хем освежаващо, хем вкусно. Човек трудно би могъл да му устои! А най-добрата част е, че стомахът ви никога не се подува след преяждане със суши. Вариантите му са толкова много, че никога не омръзва! Освен това лесно задоволява вкуса и на вегетарианци, и на редовните консуматори. За онези, които странят от суровата риба, предлагаме рецепта за вегетарианско суши с киноа (вместо традиционния ориз).
Съставки
1 ч.ч. киноа
2 ч.ч. вода
1 с.л. зеленчуков бульон на прах
1 с.л. джинджифил на прах
малко оризов оцет
4-5 листа нори
авокадо
краставица
морков
сол
подложка за суши
Начин на приготвяне
Най-напред измийте добре киноата. След това я добавете в дълбок съд към водата, зеленчуковия бульон и джинджифила и оставете да заври. Намалете огъня и оставете всичко да ври около 15 мин., докато киноата поеме водата.
Междувременно обелете и почистете от семките краставицата и авокадото и ги нарежете на ленти. Обелете морковите и също ги нарежете на дълги ивици. Добавете малко оризов оцет към киноата. Подгответе подложката си за суши с лист нори. Поставете отгоре й малко количество от охладената киноа и я разнесете равномерно с предварително навлажнени пръсти или с лъжица. Добавете още, докато напълно покриете листа нори (оставете разстояние от 1 см в двата края).
Поставете зеленчуковите лентички на 1-2 см от близкия до вас край на листа. Използвайте подложката за суши, за да завиете стегнато руло суши. Повторете с останалите съставки. Нарежете рулото на парчета и се насладете на вкуса му!
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press