Вино и храна – комбинираме за любимия човек

x

Обичате ли да се наслаждавате на чаша вино към вечерята? Да, ние също. Но понякога, с толкова различни сортове грозде, изборът на правилната бутилка вино може да е наистина сложен. А какво остава за онези моменти, в които искаме да впечатлим специален за нас човек?

Ароматните и вкусови съединения във виното взаимодействат с мазнините, протеините и въглехидратите в храната. Ето защо ресторантите често създават комбинирани менюта или просто знаят какво да ви предложат за хапване към поръчаната от вас бутилка вино. Не се притеснявайте за нюансите на съчетаването на вино и храна. Фокусирайте се върху елементи като сладост, топлина или богатство и не забравяйте, че противоположностите често се привличат.



Съсредоточете се върху усещането. Сомелиерите и готвачите говорят за „структурата“ на виното, което е изискан начин да се опише как се усеща виното на небцето. Киселинността, танините (химическото съединение в червеното вино, което създава усещане за сухота в устата и тялото) са елементите, обединявани под термина „структура“. Именно те имат най-голямо влияние върху комбинирането на виното с храната.



Совиньон блан & салати, дресинги и сосове

Богатата на зеленчуци салата се съчетава идеално със Совиньон блан. Известни със своите цитрусови аромати, вината Совиньон блан придават нотка на салатата по същия начин, по който изстисканият пресен лимон го прави с рибата. Совиньон блан подхожда на винегрет, печена или сотирана риба и козе сирене.



Пино ноар & супи и яхнии

Пино ноар е обичан заради копринената си текстура и леко до средно тяло и се съчетава добре с със супи и яхнии, които имат подобно усещане – например помислете за нещо с гъби, картофи, леща. Пино ноарите имат земни нюанси, които подчертават комбинацията от зеленчуци и билки, правейки тези ястия ароматни и успокояващи.

Каберне совиньон & сочно червено месо

Калифорнийското каберне, бордото и бордо блендовете се комбинират чудесно с пържоли и с ястия с агнешко. Твърдите танини пресичат мазнините и протеините, които, от своя страна, правят танините по-деликатни. Перфектната симбиоза.



Санджовезе & паста

С традиционните тестени ястия малко вина са толкова задоволителни, колкото италианското Санджовезе (известно още като Кианти или Кианти Класико). Тези червени със средно до плътно тяло вина красиво подчертават пресни доматени сосове, силно болонезе, сосове на основата на зехтин. Санджовезе е известно със своите ярки черешови вкусове и билкови аромати, които добавят интрига и нюанс, когато се сервират заедно с паста от всякакъв вид.

Пино гриджо & леки рибни ястия

Леките ястия с морски дарове придобиват повече вкус, когато се комбинират със също толкова деликатни бели вина като Pinot Grigio или Arneis от Италия, Chablis от Франция и Vinho Verde от Португалия.

Малбек & сладко-пикантни барбекю сосове

Malbec, Shiraz и Côtes-du-Rhône са достатъчно дръзки, за да се пият заедно с храни, обилно подправени с барбекю сосове. Само внимавайте сосът да не е прекалено сладък, защото това може да попречи на вкуса на виното.

Сира & пикантни ястия

Ако ще сервирате силно подправено месо, потърсете червено вино с много пикантни нотки. Сира от Вашингтон или френската долина Рона, Каберне фран от Лоара и ксиномавро от Гърция са добър избор. Внимавайте обаче с топлината на подправките – за много пикантни ястия избягвайте вина с високо съдържание на алкохол.



Червени блендове & вегетарианска храна

Блендове от червени сортове грозде се сервират с богато на зеленчуци ястие. Със средно тегло на небцето и с умерени танини, традиционните червени блендове не надделяват над по-деликатните вкусове на вегетарианските ястия, но имат достатъчно сила, за да се противопоставят на обилни сосове, миксове от подправки и сирена.

Сухо розе & богати ястия със сирене

Някои сирена се допълват от бяло вино, а други – от червено. Почти всички обаче се съчетават добре със сухо розе, което има киселинността на бялото вино и плодовия характер на червеното. Розето също се комбинира приятно с риба на скара, свежа салата и дори колбаси.



Шампанско & всичко солено

Много сухите пенливи вина като брут шампанско и испанска кава имат лека нотка плодова сладост. Това ги прави изключително освежаващи, когато се сервират със солени храни. Те също така пресичат мазнините на пържените ястия, ето защо са добър тандем и с тях.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени