Ако идеите за винени интерпретации в първата част са ви се сторили подходящи за уменията на шеф-готвачи, с тези пет няма да е така. Ще е като да си направите домашна лимонада, само че с няколко капки вино. Умерете се сами.
Ягодово Ризлинг смути
Не се нуждаете от нищо друго освен 120 мл от любимия ви Ризлинг и 1/2 чаена чаша замразени ягоди. поставете ги в блендер и вашето смути е готово.
Прасковени мускатови ледени топки
Тази рецепта изисква малко повече време и концентрация, но пък ваканциите са за това. Както и цялото лято.
Съставки (за 4 порции)
1 бутилка Мускат
2 ч. ч. замразени праскови (неподсладени)
1/2 ч.ч. пудра захар (може да намалите количеството, но трябва да е добре подсладено)
Начин на приготвяне
Сложете прасковите, захарта и няколко капки от виното в кухненски робот или блендер и разбийте докато се получи еднородна текстура. Добавете останалата част от Муската и отново включете докато напълно се смесят.
Излейте готовата смес във форми за лед и сложете в хладилника. След като замръзнат ги извадете и ги поставете отново в блендера, добавете няколко капки вино, за да стане по-лесно разбиването им. Оставете да се получи хомогенна текстура. Налейте в чаши, добавете сламка (ако искате) и поднесете. Декорирайте с парче свежа ягода или праскова.
Пенливи сорбе топки с манго
Екзотично. Нетипично. Лятно и великолепно. Още един начин да експериментирате с любимите си плодове и питиета.
Съставки
470 мл сорбе от манго
любимото ви пенливо вино
Начин на приготвяне
Използвайте лъжица за сладолед и поставете една-две топки сорбе във всяка чаша. Налейте виното и поднесете.
Желирани шотове с бяла сангрия
Неподозирано добър начин да се насладите на сангрията. Казваме го напълно отговорно, защото и ние ще го опитаме.
Съставки
Чаша бяло вино (по ваш избор)
нарязани плодове, които да напълнят шейкър до половината (лимон, портокал, грозде, например)
1/8 ч.ч. вода
1/8 ч.ч. замразен концентрат на лимонов сок
1/4 ч.ч. портокалов сок
1/4 ч.ч. лимонова или обикновена сода
2 1/2 пакетчета желатин на прах
1/4 ч.ч. куантро или трипъл сек
1/4 ч.ч. водка
Начин на приготвяне
Ако използвате силиконови форми ги напръскайте със спрей за готвене и след това ги забършете с домакинска хартия. Така желираните шотове няма ще се отделят много по-лесно. Напълнете шейкър до половината с нарязаните плодове и енергично го разтръскайте, за да се размесят парченцата. Добавете виното и за около минута отново разтръскайте.
Налейте водата, концентрата, сока и содата в съд и добавете желантина. Оставете за минута-две. Загрейте на много ниска температура докато желатинът се разтвори напълно при постоянно бъркане за около 5 минути.
Добавете сместа от шекъра към желатиновата и прибавете коантрото и водката. Сложете сместа във формите и я оставете във фризера за през нощта. Сервирайте върху лъжица или в чаша заедно с парче пресен плод.
Ягодово-винена лимонада
И това ако не е синоним на Рая за летните жеги. Опитайте, може да намерите неочакван коз пред приятели и познати.
Съставки
2 лимона, нарязани на парчета
1 ябълка, обелена и нарязана
1 ч.ч. ягоди, нарязани по дължина
1 бутилка Сувиньон Блан
1/2 ч.ч. светъл ром
3 ч.ч. сода
Начин на приготвяне
Сложете парчетата лимон в галяма кана, добавете ябълките и накрая ягодите. Налейте рома и виното отгоре. Покрийте и оставете за 4-5 часа в хладилника. Извадете и добавете содата. Поставете няколко парченца свежи плодове в чашата и налейте лимонадата.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press