Малък градски оазис, бягство от натоварената софийска действителност, приветлива и уютна зелена градина, кътче от София, което те пренася нейде из Италия… можем да използваме което и да е от тези описания, за да започнем разказа си за един незабравим пролетен късен обяд в градината на LaCasa.
Много малко са този тип места, които са едновременно в центъра на големия град, така че да могат всички лесно да ги откриват, а в същото време предлагат доза уединение, която е така търсена и високо ценена в днешното френетично време на високи обороти.
Градината на софийския ресторант LaCasa е именно това – кътче предлагащо наслада за всички сетива, независимо по кое време от деня или вечерта решите да го посетите. Място, на което ще ви посрещнат еднакво добре както за следобедно кафе и нещо сладко, така и за пищна вечеря. Градината на La casa е от този тип места, в които няма опасност да ви доскучае, защото нейната елегантна мултифункционалност предполага да я посещавате често и за различни поводи: от продължителен и бохемски обяд с приятелки, през семейно празненство или пък да заведете някого на първа среща, като дори и най-придирчивите клиенти ще оценят отзивчивостта и дискретността при обслужване.
Подредбата и аранжировката на пространството ни напомня за изчистената елегантност на летните градини в някои от любимите ни френски, испански или италиански ресторанти –класическа градинска мебел, красиви колосани покривки, изящни чаши, елегантен порцелан, свежи цветя – всичко това подредено сред достатъчно растителност, за да има свежест и настроение, без непременно да се чувстваме като крале на джунглата.
В унисон с вдъхновената от Средиземноморието градинска атмосфера са и менюто и винената листа на ресторанта за топлите месеци. Нашият съвет е да си отделите достатъчно време, за да се насладите максимално добре на изживяването, тъй като La Casa предразполага към спазване на всички ритуали на La Dolce Vita – бавна наслада от храната, виното, атмосферата, музиката и компанията.
Нашата първа среща в градината на La Casa беше планирана като обяд, а всъщност се превърна в един от най-лежерните следобеди, които сме си подарявали от доста време насам. Четиристепенното ни морско меню, в което бяха включени филе от див лаврак, миди Сен Жак в нетипични, но изключително вкусни комбинации с ньоки от лилав картоф и нежно зелено ризото, беше комбинирано с несравнимите вина от сорта Албариньо на испанската изба MardeFrades, които можете да намерите винаги във винената листа на La Casa.
Храната и виното няма как да не съставляват значителна част от разговорите на масите в този ресторант, защото начина, по който са приготвени и поднесени ястията не може да бъде подминат с равнодушие, а вината са подбрани така, че да подхождат идеално на сезонното меню.
Вината на изба MardeFrades, които пихме на обяда, с който официално посрещнахме пролетта, са идеален акомпанимент за летни ястия, особено за такива с риба и морски дарове. Сортът Албариньое характерен със своята свежест, елегантност, ароматни на сочни бели плодове, запомнящо се тяло и прекрасен баланс. Албариньото на MardeFrades е не само като урок по учебник за този сорт, но има и една особена характерност: соленоватост, която присъства заради специфичното разположение на лозята в непосредствена близост до бреговете на Атлантическия океан.
При следващото ви посещение в градината на La Casa ви препоръчваме да започнете с аперитив – пенливо Албариньо MardeFrades, да затворите за миг очи и да оставите мехурчетата на това вино създадено по традиционния метод на шампанското да погъделичка сетивата ви. След това можете да отворите очи, да разгърнете менюто и да се потопите в няколко часа, които гарантирано ще ви накарат да забравите, макар и за кратко, че се намирате в сърцето за забързана София.
Текст: Ана Динкова
Снимки: Петя Чолакова