Louis Vuitton – отново за изкуството

x

Да, всички знаем, че историята на любимата на много френска марка е започнала с куфари и чанти. Но колко от вас помнят, кога точно се е появил моделът Capucines? Този представител на семейството е доста млад и по повод поредното му арт превъплъщение поставяме  светлините изцяло върху него.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by AHM Luxury Living Group (@weareahm)


Моделът е създаден в три размера, Mini, BB и PM, за колекция есен-зима 2013 от тогавашния дизайнер Никола Гескиер. По класически елегантна, тя е с минималистичен дизайн, който се адаптира и за дневни предизвикателства, и за нощни подвизи. Сдобила се бързо с популярност тя всяка година се превъплъщава в няколко арт образа в един проект на Louis Vuitton наречен Artycapucines. Да, артистично, но това не изненадва истинските  фенове не мода, онези които не се задоволяват само с последните тенденции. Те са наясно, че намеса по къщата на Луи Вюитон има самият Густав Айфел. Точно онзи създал прословутата кула, един от символите на Париж. Явно любовта на марката със света на изкуството е дълготрайна и плодотворна. Тазгодишната лимитирана колекция не прави изключение. Но кои са имената на творците използвали  Artycapucines като лично модно платно за творчество.

Били Зангева


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatler Hong Kong (@tatlerhongkong)


Творчеството на художничката от Южна Африка се отличава със създаване на образност посредством комбиниране на сурова коприна – пачуърк: „Обичам текстурата и тактилността, така че работата с плат беше почти неизбежна,“ споделя авторката. Моделът изобразява нейният син Мика и е трансформация на произведението й от 2020 The Swimming Lesson. Придружено е и от три талисмана на златни пингвини, които отразяват трайните взаимоотношения. В случай, че не знаете, пингвините са известни с това, че 90% от тях са моногамни.

Запинг Уанг


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galerie Marguo (@galeriemarguo)


Картините и илюстрациите на китайската художничка са вдъхновени от поразителните визуални ефекти – изразно средство на съвременната дигитална реклама. Нейната работа за френската модна къща е възможно най-минималистичната по размер създадена досега. Но това се компенсира от геометрични мотиви, характерни за модната марка, гарнирани с ярки цветни проблясъци. Това е едно сладко и приказно творение напомнящо за бонбони и други сладки лакомства. И за да няма никакви съмнения този мини по размер сладкош приляга в ръката с помощта на две „захарни пръчки.“ При вида на готовата чанта, след създадения проект, самата художничка споделя, колко е впечатлена от реалния образ, от крачетата във форма на ментови бонбони, до малкото човече като джинджифилова бисквитка надничащо любопитно зад логото.

Ева Юшкевич


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewa Juszkiewicz (@ewa_juszkiewicz)


Авторката трансформира своята впечатляваща сюрреалистична маслена картина Ginger Locks създадена през 2021г. Произведението напомня за дамските портретите от XIX век, които рядко минават без поне един наниз от перли. Те присъстват естествено и тук, на видно място , докато във вътрешността на чантата е скрит кожен плик напомнящ за тайна любовна кореспонденция от миналото. Авторката откровено  признава: „Исках чантата да отразява същността и характера на моите картини. Чрез комбиниране на различни техники и материали, като ръчно боядисана кожа и многопластов печат, крайният ефект е красив и изтънчен“.

Туршич и Миле Айда Турсик и Уилфред Мейл

Сърбия и Франция си партнират над двадесет години, изграждайки своята изразителна живопис. Тя се отличава с впечатляваща освободеност и концептуален подход. Двете страни на чанта създадена от този артистичен дует е във форма на стилизирани цветя, а „картината“ рамкирана от шевове се отличава с богат колорит. Самото изображение е създадено с хиляди бодове, които възпроизвеждат щрихите от картина на  творците от 2021г., след което се отпечатва върху кожа. „Тази работа е от поредица „сантиментални“ картини, които черпят от иконографския извор на рекламните изображения от 50-те години на миналия век“ – твърдят артистите.

Лиза ЛуАмериканската художничка добила известност през 90-те проучва понятията за социално съзнание и материалност чрез своите картини, скулптури и инсталации. Текстурата на тази чанта напомня на работата на артистката от серията й Облачни картини изработени от мъниста – нежен контраст на иначе гладката чанта Capucines. За постигане на ефекта тромпелойл (заблуди окото) марката разработва нова технология за щамповане на мотиви от мъниста върху кожа. „Концептуалното майсторство е в основата на цялата ми работа. С екипа от специалисти на Louis Vuitton имаше споделена любов към експериментирането и строгото внимание към детайла“ – Лиза Лу.

Това са тазгодишните представители на проекта Artsy Capucines. Убедихте се, защо Louis Vuitton е сред онези марки, чиято звезда едва ли ще залезе от модния небосклон. Но да притежаваш един претставител от тази лимитирана серия е нещо повече от мода, това е изкуство с функция. А знаете, че истинското изкуство е вечно. Ето и още няколко чанти от този проект създадени преди последната колекция.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marie Claire France (@marieclairefr) 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZÉ RONALDO (@zeronaldo_oficial)
 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Taiwan (@voguetaiwan)


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени