Опра на 70: „Една кралица не се страхува да се провали“

x

„Бъдете благодарни за това, което имате. В крайна сметка ще имате повече. Ако се концентрирате върху това, което нямате, никога няма да имате достатъчно.“

Макар и да е най-известна със своето токшоу, продължило цели три десетилетия, Опра Уинфри също така е успяла да създаде телевизионната мрежа OWN, спечелила е хуманитарната награда на Академията за телевизионни изкуства и науки и е била номинирана за „Оскар“. Освен това е призната за първата цветнокожа жена милиардер в САЩ.

От житейската й история можем да почерпим много ценни и вдъхновяващи уроци. Честит рожден ден, Опра! Днес тя става на 70.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)


Вашето минало не ви определя

Родена от тийнейджърка, Опра прекарва първите няколко години от живота си в крайна бедност във фермата на баба си. Напуска фермата, когато е на 6 години, за да живее с майка си в Милуоки. Докато майка й е на работа, Опра била малтретирана от мъже. На 14-годишна възраст забременява. След като синът й умира скоро след раждането, Опра се мести в Нашвил, за да живее при баща си.

„Превърни раните си в мъдрост.“

Преместването се оказва повратна точка в живота й. Водена от строгите правила на баща си, Опра става отличничка, печели награди за драматично рецитиране на 17-годишна възраст и титлата Мис Блек Тенеси.

„Мисли като кралица. Една кралица не се страхува да се провали. Провалът е друга стъпка към величието.“

Опра Уинфри не позволява на миналите си преживявания да я определят. Вместо да основава идентичността си на предишен живот в бедност, малтретиране и саморазрушително поведение, тя се съсредоточава върху потенциала си и поема по чисто нов път.Образованието е ключът

Опра заявява, че любовта на баща й към образованието е била ключова, за да помогне за преобръщането на живота й. Тя вярва, че единственият начин човек да израсне, е като промени начина си на мислене.

Уинфри научава този урок след неуспешен опит да помогне на бедни семейства в района на Чикаго. В статия за своето O Magazine тя пише:

„Хрумна ми погрешната идея да преместя семейства от проектите в нови домове. Опитът да покажа на хората как да изградят успешен живот беше съкрушителен – бях приела за даденост, че разбират какво означава да ходиш на работа, да си навреме и да се увериш, че децата ти ходят на училище и си пишат домашните. Така че не успях с тази идея, но научих нещо безценно: за да направите значими промени, трябва да промените начина, по който хората мислят.“

Единственият начин да подобрите живота си, е като първо промените нагласата си, което се случва чрез образование.Не се страхувайте да опитате нещо ново

Голяма част от успеха на Опра може би да се дължи на факта, че тя е поемала рискове и е била готова да навлезе в нови територии. Уинфри започва кариерата си в радиостанция в Нашвил и работи там няколко години, докато не й предлагат работа в новини в местна телевизия.

„Най-голямото приключение, което можете да предприемете, е да живеете живота на мечтите си.“

Това е само първата от многото възможности, които Опра прегръща. Други хора в подобна ситуация може да позволят на страха от провал да им попречи да рискуват. Вместо това тя продължава да се учи и да се развива.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)


Тази готовност да поема рискове и да изследва нови пътища продължава през цялата й кариера. Дори след огромния успех на „Шоуто на Опра Уинфри“ тя не спира.

Бъдете автентични

Когато токшоуто на Уинфри стартира, то се фокусира върху сензационни теми, както повечето други предавания. Но след като излъчва епизод, в който жена разбира в ефир, че съпругът й й изневерява, Опра взима решението да промени формата на шоуто, за да съответства на нейните ценности.

„Точно тогава реших, че никога повече няма да бъда част от шоу, което унижава, засрамва или омаловажава друго човешко същество. Новинарската философия замених с намерение, което все още ме води – да използвам медията за висше благо.“От този момент нататък „Шоуто на Опра Уинфри“ измества фокуса си от сензацията към самоусъвършенстването. Независимо от риска от провал в неизследвана територия, Опра оставя принципите си да вземат водеща роля.

„След като лампичката светна за мен в този ден, моето призвание беше да създавам предавания, които насърчават и вдъхновяват, както и забавляват – телевизия, която позволява на гостите да запазят своето достойнство и ни помага да видим живота си по различен начин.“

Промяната във формата се оказва добър ход. Тя прави шоуто още по-популярно. Не е нужно да правите компромис с ценностите си, за да станете успешни. Напротив, правенето на съзнателни, автентични избори често може да доведе до по-голям успех.Единствената константа е промяната

Опра винаги е имала изключително оптимистична нагласа. Видяла е най-лошото от живота и се е възползвала от него по най-добрия начин.

Казва, че „не можем да станем това, което трябва да бъдем, като останем такива, каквито сме“. С други думи, дори когато си счупен, можеш да се изправиш, да се събереш и да изградиш от себе си нещо ново.

„Най-голямото откритие на всички времена е, че човек може да промени бъдещето си, като просто промени отношението си.“

Този съвет от Опра казва на жените, че трябва да се движат и да се променят, за да постигнат успех. Успехът може да бъде промяната, която искат да видят в света, или животът, който искат да живеят. Пътят е за да вървим по него, а не да стоим и да чакаме нещо добро да се случи.


Текст: Деси Найденова

Снимки:Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожени обувки на висок ток TOM FORD

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от кашмир KHAITE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер тип поло THE ROW

Пуловер тип поло THE ROW Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кожено яке и блясък – да живее свободата!

Ако сте пропуснали
Най-четени