5 любими плажа на Българското Черноморие

x

Каквото и да си говорим, колкото и да ни се иска, няма как да си затваряме очите, че в сравнение с две-три-четири десетилетия назад, нещата са вече безкрайно и необратимо различни там, край любимия ни морски бряг.

Строежи, бетон, урбанизация на дивото, златистото и синьото ни натъжават, разочароват и гневят. Хубавото обаче е, че въпреки всичко са останали няколко места, където човек е възможно да усети истинското сърце на Българското Черноморие. Сърце, биещо все още със свой собствен автентичен ритъм, който ни кара да забравим за миг за негативите.

Споделяме с вас пет от тези места, ще се радваме и да допълните списъка.

Северен плаж – СинеморецМястото, където река Велека се влива в Черно море, е едно от най-красивите и живописни кътчета в България. Наносната ивица (пясъчна коса), която разделя реката от морето, е именно Северният плаж на Синеморец, известен още с имената Велека или Косата. Това уникално съчетание между река, море, гора и плаж попада в очертанията на природен парк „Странджа“.

Залив БолатаНа няколко километра от легендарния морски нос, местността, разположена на едноименния залив, е част от резерват „Калиакра“. Най-близките населени места са град Каварна и село Българево. Плаж Болата е разпознаваем със своята полукръгла форма и червени скали. Над него и езерото минава пътят на прелетните птици – Виа Понтика.

Кара дереНамира се по средата между Бургас и Варна, на около 5 км северно от центъра на град Бяла, недалеч от защитената зона „Иракли“. Местността е дива, плажът е чист, некаменист. На места граничи с гора, на други – с храсти. Ако искате да стигнете до там, вариант с по-малко стръмни участъци е черният път, който се отделя от главното шосе между Бяла и Варна на 1 км южно от село Горица.

Плаж до защитена местност „Иракли“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charles Lam (@kayintoy)


Плажната ивица на Иракли, която е дълга над 3 км, попада в непосредствена близост до едноименната защитена местност, намираща се между с. Емона и нос Емине. Плажът, заобиколен от буйна растителност, се намира на около 4 км от село Баня и недалеч от курортите Несебър и Обзор. За нас, въпреки всичко, това си остава един от любимите ни плажове в България.

Езерец


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivaylo Djounov (@ivaylodj)


На този плаж няма почти никакви следи от урбанизация, което го прави едно малко бижу на северното ни Черноморие. Плажната ивица е дълга около 3500 метра, чиста е и сравнително безлюдна. В близост има борова горичка и две езера – Езерецкото и Шабленското. От село Езерец до плажа разстоянието е 3 км, стига се по черен път в добро състояние. По средата на плажа има изрисуван с графити бункер, което добавя особен чар на мястото.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Instagram/Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени