7 красиви места в България за лятото

x

Морето, Родопите или възрожденски дух – вие решавате!

Копривщица

Копривщица е един от най-добре съхранилите се възрожденски градове. Известна е със своята автентична архитектура, а разноцветните къщи и уличките увличат и най-скептичния посетител. Тишина, спокойствие и много история има в Копривщица, скътана в Същинска Средна гора и запазила онзи свободолюбив дух отпреди два века. Сред задължителните спирки са каменният мост на Първата пушка (нарича се така, защото тук се чува първият изстрел, отбелязал началото на Априлското въстание), внушителният паметник, посветен на Бенковски; църквите „Света Богородица“ и „Свети Николай“; централният площад; къщите музеи на Димчо Дебелянов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски; Палавеевата, Ослековата и Лютовата къща. Поинтересувайте се и какво са кенета и плъсти. 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia 🤘 (@m.i.a.lazarini)Нос Калиакра

Ако направим класация с най-красивите места по българското Черноморие, нос Калиакра ще попадне в топ 3. Оттук се разкрива спираща дъха гледка към необятния морски хоризонт, а често в близост до скалите, величествено издигащи се на 70 м над водата, могат да бъдат забелязани делфини. Калиакра е една от първите защитени територии в България, дом на десетки редки видове, сред които и аристотелевият корморан. Днес защитената зона обхваща сухоземна територия и акватория с обща площ 687,5 хектара. Калиакра е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория. Според легендата носът е кръстен на младата и красива Калиакра, която се хвърлила от скалите, за да се спаси от поробителите. Легендата разказва, че 40 български девойки, една от които Калиакра, сплели на плитки косите си една за друга и скочили заедно в морето. В началото на нос Калиакра има обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Todor Raveo Stoyanov (@todorraveo)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irina Dumitrescu (@irrina_101) 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dimitar Antonov (@dimitarantonov)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miroslav Mirchev (@m.mirchev)


Орлово око, Ягодина

Панорамната платформа Орлово око до с. Ягодина предлага вълнуващо изживяване – от самото изкачване до върха, което може да се осъществи пеша или с джип, до разкриващите се гледки и зелен простор. Платформата, която е проектирана да издържа товар до 3 тона, е разположена на височина от 1563 м и е обезопасена по ръба на скалите на връх Свети Илия. От нея се виждат Родопите, Пирин, Рила и дори части от планини в Гърция. Наблизо се намира Ягодинската пещера, която е една от най-красивите в България. Тук могат да се видят естествени пещерни перли, затова не я пропускайте, когато решите да посетите Орлово око.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shambooo2014 (@shambooo2014) 

View this post on Instagram

 

A post shared by @hike.with.me1


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bobby Krumov (@bobbykrumov)


Крушунските водопади

Крушунските водопади се намират в близост до Ловеч и представляват впечатляваща стъпаловидна и дълга водна каскада, която заслужава да бъде посетена поне веднъж. Тук се извива екопътека – красива последователност от водопади, каскади, вирчета, езерца, изворчета, мостчета и панорамни площадки. Характерният изумрудено син цвят на водата – да, точно такава е като на снимките, се дължи на варовиковите отлагания в скалите, а живописната обстановка се допълва от буйната растителност и гъстия мъх. Пригответе се за много снимки, не пропускайте Тайнствения водопад. Наблизо се намират Ловешката крепост и Деветашката пещера, които също си заслужават отделеното време.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by v.t. (@veereeto)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌈 (@slyudmilova)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina Weber (@angelina_weber)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniele Pistoia (@dinhol92)


Триградското ждрело

Триградското ждрело е най-величественото от всички в България, въпреки че е на трето място по дължина, след Буйновското и Трънското ждрело. Разположено е по поречието на река Триградска в Западните Родопите, пътят до него е доста тесен и осеян със завои. Въздействието на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера Дяволско гърло, която е част от него. По интересен, дори сякаш необясним начин водите на река Триградска се вливат в пещерата и образуват най-високия подводен водопад на Балканите (42 м). Половин километър след това реката отново се показва на повърхността под формата на голям карстов извор.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zlato Lina (@lina_zlato) 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rayabancheva 🦊 (@rayabancheva)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Itai (@itai_1991)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by tavel metodieva (@travel_metodieva)


Белинташ

Според едни тълкувания Белинташ означава „Белият камък“, според други – „Камъкът на войната“. Скалното образувание се свързва едновременно с езически и с християнски първообрази. Обвързано с първите, мястото е било тракийско светилище, вероятно посветено на бог Сабазий и пазено от сфинкс, чийто профил се очертава ясно в скалите. Било е използвано и за астрономически цели. Според теориите, свързани с християнството, тук е акостирал Ноевият ковчег. Върху повърхността на самото плато, което е с дължина около 300 метра, се различават знаци, ямки, вдлъбнатини, геометрични следи от поставени обекти. Две от ямките, които са по-големи, наричат се щерни, са пълни с вода и никога не пресъхват, дори в най-горещите дни на годината. 

View this post on Instagram

 

A post shared by @deika_travel
 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manol Donev (@gargamelcho)


Устието на река Велека

Устието на река Велека е едно от най-живописните и изумително красиви кътчета не само по българското Черноморие, но и в цялата страна. Пясъчен плаж, дълъг около 800 м и широк около 100 м, изтласкал устието на реката в северния край на широко отворения залив. Още от хълма отгоре, при Синеморец, се вижда как водите на Велека бавно, упорито и спокойно си проправят път и се сливат с вълните на Черно море, като образуват разнообразна палитра в синьо. В района се срещат защитени и редки растения, като жълтата водна лилия може да бъде открита само на територията на природния парк. Плаж Велека се намира в Синеморец, по устието на р. Велека и е един от най-очарователните и закътани плажове в България.
 

View this post on Instagram

 

A post shared by eXploreBG.com (@explorebgcom)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by VanSky (@janvansky)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bulgaria (@stunning_bulgaria)


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Риза или яке – решавате вие.

Ако сте пропуснали
Най-четени