Алберобело – малкото чудо на Италия

x


Алберобело е любов от пръв поглед. То е пътуване във времето, приложна магия , бягство и завръщане. Минало и настояще. Едно от най-живописните градчета на Южна Италия, сгушено в провинция Бари на 428м надморска височина. В превод от италиански името му означава „красиво дърво“. Градчето обаче е известно не с дърветата си, а с необикновените си кръгли къщички, измайсторени сякаш от хобити, наречени трули. Заради необикновения си ландшафт и уникална архитектура всяка година Алберобело привлича хиляди туристи от цял свят.Кратка история на трулите

Градчето е под егидата на Unesco, а като описание на трулите в справочника на организацията откриваме: „Впечатляващи примери  на сух строеж в праисторически стил, който продължава да   се използва в този регион. Трулите са построени от необработени варовикови камъни, които са  събирани от околностите. “ Най-забележителната част от конструкцията на трулите е покривът. С конична форма, построен от два пласта, като вътрешният слой е направен от големи парчета варовик, а външният е от варовикови плочи. Днес, в 21-и век, повечето жители на градчето не живеят в трули. Освен прекрасно запазените антични къщички (около 1500+ на брой) , в градчето има и не малко магазини за сувенири, ресторанти и разбира се възможности за нощувка за гостите на градчето.

Скъпо ли е да нощувате в трули? Е, има различни видове трули  – от по-рустикални до такива, които разполагат с частен басейн. Цените варират според сезона. Например: ако наемете трула с басейн през юли цената за седмица ще е 2 449 евро, а ако го сторите през октомври, същите условия ще ви струват 1290 евро. Повечето от трулите могат да настанят до 10 човека. За справка: цената за хотелска стая е 78 евро на вечер.Кога е най-подходящото време за пътуване?

Като цяло най-перфектният период за пътуване до Южна Италия е пролетта (април – юни) и есента (септември – октомври). През тези сезони цветовете на околностите са особено омагьосващи, изпълнени са с цветя и зеленина (през пролетта) и богати на червени  и жълти нюанси през есента.Къде да се отбиете?

Най-добрият план е да нямате предварителен план, а просто да оставите сърцето да ви води по старинните улички и постройки. Щом пристигнете в центъра на града, става ясно къде сте попаднали  – това е Рионе Монти със зоната на трулите. Нагоре по хълма са разположени над 1 000 трули и почти никакви други сгради наоколо. Това е туристическата зона с магазинчета за сувенири на всяка крачка, която е и много красива. Ако сте ниски на ръст ходенето между трулите ще ви накара да се почувствате като гиганти.

Може да посетите „Музеят на Територията”, намиращ се в комплекса на Casa Pezzolla, където са изложени инструменти, предмети и доказателства, свързани с традициите и фолклора на трулите. Много характерна е и църквата „Свети Антонио”, която също е с форма на трула, в която можете да влезете и да запалите свещ.Сред останалите забележителности на Алберобело са…

Trullo Sovrano – единствената трула на два етажа в града, която е превърната в малък музей. Отворено е  от 10 – 13.30 и от 15.30 – 19.00, а входът е 1.50 евро.

Църквата Sant’Antonio – градската църква, чиято постройка е в същия характерен стил.

Casa d’amore – Построена през 1797 г. от Франческо Д’Аморе и една от първите трули в града, тоест притежава добавена историческа стойност.

Уличния пазар – всеки вторник сутрин, в центъра на градчето.Текст: Велиана Симеонова

Снимки: selectitaly.com, Instagram

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Обичаме да изпъкваме в тълпата не заради дрехите си, а заради увереността, с която ги носим.

Ако сте пропуснали
Най-четени