Алберобело – малкото чудо на Италия

x


Алберобело е любов от пръв поглед. То е пътуване във времето, приложна магия , бягство и завръщане. Минало и настояще. Едно от най-живописните градчета на Южна Италия, сгушено в провинция Бари на 428м надморска височина. В превод от италиански името му означава „красиво дърво“. Градчето обаче е известно не с дърветата си, а с необикновените си кръгли къщички, измайсторени сякаш от хобити, наречени трули. Заради необикновения си ландшафт и уникална архитектура всяка година Алберобело привлича хиляди туристи от цял свят.Кратка история на трулите

Градчето е под егидата на Unesco, а като описание на трулите в справочника на организацията откриваме: „Впечатляващи примери  на сух строеж в праисторически стил, който продължава да   се използва в този регион. Трулите са построени от необработени варовикови камъни, които са  събирани от околностите. “ Най-забележителната част от конструкцията на трулите е покривът. С конична форма, построен от два пласта, като вътрешният слой е направен от големи парчета варовик, а външният е от варовикови плочи. Днес, в 21-и век, повечето жители на градчето не живеят в трули. Освен прекрасно запазените антични къщички (около 1500+ на брой) , в градчето има и не малко магазини за сувенири, ресторанти и разбира се възможности за нощувка за гостите на градчето.

Скъпо ли е да нощувате в трули? Е, има различни видове трули  – от по-рустикални до такива, които разполагат с частен басейн. Цените варират според сезона. Например: ако наемете трула с басейн през юли цената за седмица ще е 2 449 евро, а ако го сторите през октомври, същите условия ще ви струват 1290 евро. Повечето от трулите могат да настанят до 10 човека. За справка: цената за хотелска стая е 78 евро на вечер.Кога е най-подходящото време за пътуване?

Като цяло най-перфектният период за пътуване до Южна Италия е пролетта (април – юни) и есента (септември – октомври). През тези сезони цветовете на околностите са особено омагьосващи, изпълнени са с цветя и зеленина (през пролетта) и богати на червени  и жълти нюанси през есента.Къде да се отбиете?

Най-добрият план е да нямате предварителен план, а просто да оставите сърцето да ви води по старинните улички и постройки. Щом пристигнете в центъра на града, става ясно къде сте попаднали  – това е Рионе Монти със зоната на трулите. Нагоре по хълма са разположени над 1 000 трули и почти никакви други сгради наоколо. Това е туристическата зона с магазинчета за сувенири на всяка крачка, която е и много красива. Ако сте ниски на ръст ходенето между трулите ще ви накара да се почувствате като гиганти.

Може да посетите „Музеят на Територията”, намиращ се в комплекса на Casa Pezzolla, където са изложени инструменти, предмети и доказателства, свързани с традициите и фолклора на трулите. Много характерна е и църквата „Свети Антонио”, която също е с форма на трула, в която можете да влезете и да запалите свещ.Сред останалите забележителности на Алберобело са…

Trullo Sovrano – единствената трула на два етажа в града, която е превърната в малък музей. Отворено е  от 10 – 13.30 и от 15.30 – 19.00, а входът е 1.50 евро.

Църквата Sant’Antonio – градската църква, чиято постройка е в същия характерен стил.

Casa d’amore – Построена през 1797 г. от Франческо Д’Аморе и една от първите трули в града, тоест притежава добавена историческа стойност.

Уличния пазар – всеки вторник сутрин, в центъра на градчето.

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Pixabay; Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есента официално е тук. Да й  се насладим!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ