Баку – градът на светлините

x

Възможно ли е някъде по света да съществува място, което да диша във врата на Дубай?!? Къде ли може да се намери град, който да се развива толкова стремглаво, че да съперници на арабската перла по лукс, архитектурни шедьоври и живот на макс? Не! Посоката не е на запад! Всъщност през последните години столицата на Азербайджан напълно заслужено влиза в класациите за най-добрите градове в света. Баку – това е дестинацията, която до която ще ви заведем на виртуална обиколка. Защото е различна, защото чупи клишета и предлага паметни моменти от вчера и утре. Събрахме някои от най-впечатляващите места в града, за които да ви разкажем.

Културният център „Гайдар Алиев“

Мястото е символ на днешния Азербайджан и без капка преувеличение архитектурен шедьовър, който удивлява света. Сградата е проектирана през 2007 година от архитектурното студио на любимата ни Заха Хадид и до днес остава една от най-впечатляващите конструкции в света. А той доста е видял в последните десет години.


Photo credit: Aleksandr Zykov on Visual hunt / CC BY-SA


Photo credit: Aleksandr Zykov on VisualHunt / CC BY-SA


Площадът на фонтаните

Едно от местата в Баку, които още от 1860-те години са културен център на града, заобиколен от важни исторически сгради – първото в страната кино, старият хотел „Гранд“, музеят Низами, работещ от 19 век., както и старинен арменски храм, който обаче не функционира. Площадът напълно отговаря на името си, изпълнен както с класически, така и напълно съвременни по форма и въздействие фонтани. Заедно с тях навсякъде са разположени статуи на жители на Баку, които изпълняват съвсем обикновени действия.


Photo: Urek Meniashvili, Wikipedia


Photo: AlixSaz, Wikipedia


Пламъците

Трите пламъка е другият архитектурен проект, който прави Баку град на бъдещето. Извисените до небето сгради, наподобяващи на огън преповтарящи герба на Баку. А защо точно огън ли? Защото значението на Азербайджан буквално означава земя на вечния огън. Внушителност е най-точно определение, за което се сещаме, когато разказваме за пламъците. Най-високата от трите сгради е на 39 етажа и 150 м височина, следващата има 36 етажа, а последната 28. Фасадите им са изцяло създадени от екрани с LED технология. Петзвезден хотел, IMAX кинозала, офиси и апартаменти изпълват пространствата на трите пламъка.


Photo: Zahra-Muhieddeen, Wikipedia


Photo credit: Firuza48 on Visual hunt / CC BY-SA


Photo credit: Niyaz from Baku on VisualHunt / CC BY


Старият град Ичери шехер

Впечатляващо място, което само подчертава колко многолик е Баку. Толкова естествено преплетени са старото и новото, Изтока и Запада, че направо човек остава без дъх. Вътрешният град, каквото е названието на историческия квартал на Баку е изцяло обграден от крепостни стени и е най-древната част на азербайджанската столица. Най-значимите забележителности в квартала са Дворецът на ширваншаховете и Кулата на девицата.

Това са само малка част от забележителностите, които правят Баку великолепна смесица от култури, традиции и светове. А ние сме наистина щастливи да откриваме и разгадаваме подобни места по света.Текст: Fashion Inside

Снимки: VisualHunt.com/Wikipedia/Pixabay.com

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Оставете слънцето да ви целуне…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ