Да пътуваме умно, безопасно и приятно през 2021: мисия възможна

x

Новите тенденции в пътешествията според експертите.

Колко пътешествия отменихте през 2020 г.? Веднага сменям с друга дума – „отложихте“. Защото в първия случай нещата са приключили, а във втория всичко тепърва предстои.

Да, харесва ми да мечтая за красиви дестинации. Естествено, много повече ми харесва да достигам до тях, да се изгубвам из непознати улички, да вдишвам въздуха им, да ги преживявам и да си тръгвам с обещание да се върна някога отново. Добрата новина е, че границите по света няма да останат завинаги затворени, пандемията няма да продължи вечно. Освен това началото на новата година е точният момент да заявим своите мечти, желания, цели и планове, не го пропускайте.

Кои са новите тенденции в пътешествията и как през 2021 г. да пътуваме умно, безопасно и приятно? Ето 5 неща, които правят тази мисия възможна.Роуд трип наблизо vs авиотранспорт надалеч

Последният ми роуд трип беше до Тоскана. Преди три години нито аз, нито светът знаеше какво е коронавирус. Животът беше различен. И нормален – без маски, дистанция и локдауни. Няма място обаче за носталгия, защото и днес можем да си организираме пътуване с кола. Е, ще е до много по-близка дестинация, но дори един ден или уикенд някъде е глътка свеж въздух на фона на продължителното стоене вкъщи, нали? Летищата и самолетите ще почакат още малко.

Качвайте се на колата, най-добре с хора, с които живеете, задайте крайна точка и потегляйте. Rent a car също е опция, при това безопасна. Ако ще сте по-спокойни, можете да ползвате дезинфектант за повърхностите, които са най-експлоатирани – воланът, дръжките на вратите, копчетата на радиото, бутоните за управление на прозорците. Но така или иначе съответните компании следва да са взели необходимите мерки.Наемане на самостоятелна квартира vs хотел

Новата обстановка направи платформите от типа на airbnb още по-популярни и търсенето на самостоятелни места за отсядане дори по-голямо в сравнение с това на хотелите. Водени от идеята за безопасност, потребителите предпочитат да наемат частна квартира, вместо да резервират хотелска стая. При втория вариант възможността за контакт с други хора по време на настаняването и престоя е значително по-голяма.

Според експертите при самостоятелните квартири (къща за гости, вила, апартамент, студио) рискът от предаване на вируси е много по-малък. Разбира се, това е валидно най-вече в случаите, когато отсядате само с членове на вашето домакинство. И отново, почистването на повърхности като плотове и ключове за осветление може да осигури допълнителна сигурност и спокойствие.В прегръдките на природата – за добро психическо здраве

Всички знаем колко благотворно може да бъде влиянието на природата върху психиката. Градският човек и без извънредни обстоятелства има нужда от малки бягства в нейните прегръдки. Психолозите препоръчват промяна на средата, тъй като чисто неврологично нашият мозък не обича еднообразието. Губим мотивацията си, чувстваме се изтощени, ставаме раздразнителни, когато за дълъг период пребиваваме в една и съща среда и правим едни и същи неща.

За да подкрепите физическото и психическото си здраве, помислете за отдалечена локация сред природата, например край водоем. Или резервирайте изолирана квартира близо до природен парк. Всякакви разнообразни занимания като разходки, каране на велосипед, ски сред живописни картини и на чист въздух ще сменят за малко фокуса ви, ще ви заредят с вдъхновение и нови сили.Workcation – работа & ваканция в едно

Много хора все още работят от разстояние, продължава и дистанционната форма на обучение за повечето ученици. Заличи се ясната граница между традиционните ваканции и отпуски, от една страна, и изпълнението на ежедневните задължения и ангажименти, от друга. Вместо да мислим дали е за добро или лошо всичко това, можем да се възползваме. Какво по-хубаво от ново и приятно място, където можем да съчетаем свободно време и работа (а и училище)?

Вече съществува неологизмът workcation, който обединява в себе си „работа“ и „ваканция“. Или с други думи – имате дестинация, която е различна от дома ви, и от там можете да работите, наред с активната почивка. „Хоум офис“ всъщност няма физически ограничения. Стига да имате на разположение устройство и надеждна Интернет връзка за всеки работещ и учещ, стягайте багажа и вземете своята workcation, заслужихте си я.Ако все пак искате да летите

Започнахме с роуд трип до близки дестинации, но не спираме да мислим за онези снимки през прозореца на самолета с памукови облаци и градове. Едната опция е да следите за last minute оферти на авиокомпаниите с безплатно анулиране и възстановяване на пълната сума, в момента бизнесът се стреми към гъвкавост, за да привлече повече клиенти. Така или иначе планирането в дългосрочен план не е това, което беше, а резервацията в близост до датата на пътуване се утвърждава като тенденция.

Нека не забравяме да мечтаем и да бъдем оптимисти. Дори ви предлагаме да направите планер, в който да впишете едно-две пътешествия. Изберете си месец, седмица, ден – така заявявате намерение (а и е много по-приятно да мислим за подобни неща). Като за начало задайте за 2021 г. всичко онова, което отложихте през 2020 г. Аз лично си мисля за Хавана, Маракеш и Бали. Ще се видим там, някъде в бъдещето. Или по-скоро, в тези нови 12 месеца, които ни предстоят.


Текст: Десислава Найденова-Вичева

Снимки: Pexels/Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есенни мотиви.

Ако сте пропуснали
Най-четени