Шест световноизвестни музея, които да разгледаме от дивана вкъщи

x

Безспорно едни от най-привлекателните аспекти от всяко пътуване за мнозина е посещението на редица музеи. Именно те – музеите предлагат всеки път различен поглед към историята и културата, което пък е мощен и неизчерпаем източник на вдъхновение. А какво ще кажете във времето, в което е препоръчително да останем у дома и да ограничим максимално контактите, все пак да се разходим из световните музеи? Виртуално, разбира се! Благодарение на развитието на технологиите вече можем да се „докоснем” до голяма част от световното изкуство, което е само на един екран разстояние от нас. Каним ви заедно да тръгнем на виртуално пътешествие из 6 от най-известните музеи в света, пожелавайки си скоро да можем да ги видим (отново) и на живо…



Галерия „Уфици“ – Флоренция, Италия 

Един от най-посещаваните музей в Италия, наричан „световното хранилище на Ренесанса“ е известната Галерия „Уфици” (на италиански: Galleria degli Uffizi). Сградата  е построена в периода между 1560- 1581 г., по проект на архитекта Джордо Вазири, като първоначалният замисъл на тогавашния херцог на Флоренция –  Козимо I Медичи е бил „Уфици“ да събере на едно място всички важни административни служби на Флоренция. След смъртта на Козимо I, неговият наследник Франческо I Медичи превръща администрацията в галерия и я отваря за посетители. В основата на тази галерия стои семейната колекция от произведения на изкуството, която фамилията Медичи е събирала в продължение на няколко века.

Днес Галерия „Уфици” съдържа стотици шедьоври от различни сфери на ренесансовото изкуство, сред които са „Раждането на Венера” на Сандро Ботичели, “Поклонението на влъхвите” и “Благовещение” на Леонардо да Винчи, “Флора” на Тициан и “Музикалният ангел” на Росо Фиорентино.

Виртуална разходка из „Уфици“: https://artsandculture.google.com/partner/uffizi-gallery?hl=en



Музей „Прадо“ – Мадрид, Испания

„Музеят с най-голяма концентрация на шедьоври на квадратен метър в света” – така испанците наричат своя „Прадо”, който е известен с една от най-изтънчените колекции с европейско изкуство. Домът на националното изкуство на Испания представлява истинска съкровищница, в която се съхраняват повече от 150 хиляди  произведения от различни творчески жанрове. Голям брой творби на Гоя, Ел Греко, Веласкес, Тициан и Рубенс са сред основните експонати в „Прадо”, като всички творби  са подредени в съответствие с школите, на които принадлежат.

Виртуална разходка из „Прадо“: https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works



Британският музей – Лондон, Великобритания

Със своите почти осем милиона съхранявани обекта, представящи буквално всички култури по света, Британският музей е вероятно най-внушителният исторически музей в световен мащаб. Огромната колекция на Музея започва да се сформира по време на управлението на Британската империя, като сред  артефактите от изложбените зали и трезорите има такива от всички седем континента. Днес Британският музей не спира да разширява своите музейни експозиции и  предлага на посетителите едно неповторимо пътуване на времето, започващо от най-дълбоки праисторически времена и завършващо в бъдещето…

Виртуална разходка из Британския музей: https://britishmuseum.withgoogle.com/



„Лувър“ – Париж, Франция

За разлика от Британския музей, френският Лувър (Le Louvre ) разполага със „скромните” 380 000 обекта, но те отново покриват почти всички периоди на цивилизацията от Месопотамия, през древните елини и римляни, та до Средновековието и съвременната световна история. Първоначално Лувър притежава само 537 картини, но скоро след откриването си на 10 август 1793 г., колекцията на музея вече наброява десетки пъти повече експонати.

Лувър  е и един от доайените на музейното онлайн представяне, защото той бе сред първите музеи със собствен сайт и 360-градусова панорама, предлагаща достъп до експонати, както от постоянни, така и от временни изложби. И ако на живо в музея ще ви е трудно да се насладите (от значително разстояние) на всеизвестната „Мона Лиза”, то онлайн не просто ще може да я доближите, ами и да я „обърнете”, за да видите как се е променило дървото на рамката й през годините. Интригуващо, нали?

Виртуална разходка из „Лувър“: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne



Ватикански музеи – Ватикана

Най-малката страна в света – Ватикана е и дом на още една много посещавана от любителите на изкуството локация – Ватиканските музеи. Всичко започва като малка колекция от скулптури по времето на папа Юлий II, но бързо прераства в сложен масив от галерии и музеи, които днес приютяват творбите на художници като Рафаело, Леонардо да Винчи и Салвадор Дали. Някои от най-забележителните творби са „Тайната вечеря” на да Винчи и „Сътворението на Адам” на Микеланджело, които могат да бъдат видени на тавана на Сикстинската капела.

Движейки се в крак с времето Музеите на Ватикана също са едни от първите, които още през 2003 г. предлагат много добре изработена 360-градусова виртуална разходка из голяма част на музейните помещения, както и онлайн достъп до изображения на част от колекциите, събирани през последните пет столетия.

Виртуална разходка из Ватиканските музеи: http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html



„Ермитаж“ – Санкт Петербург, Русия 

От Ватикана се отправяме към Русия и по-специално към Санкт Петербург, за да се насладим на музейната перла, наречена Ермитаж. Основан през 1764 година от Екатерина Велика, днес това е най-големият музей в Русия, както и един от най-големите, стари и богати в света. Основната колекция на „Ермитаж“ е съставена от над 3 милиона произведения на изкуството и артефакти на световната култура, сред които са скитски и византийски художествени изделия, картини на Ел Греко, Гоя, Веласкес, Рембранд, Пикасо и още много от най-прочутите творци в света.

Всеки посещавал някога руския „Ермитаж“ знае, че да се разгледат всичките му зали, салони и коридори са необходими най-малко три дни и около 22 км. ходене, което в действителност е почти неосъществимо. Или поне беше такова доскоро, защото вече може да се насладите на онлайн разходка из санктпетербургския музей – шедьовър.

Виртуална разходка из „Ермитаж“: https://hermitagemuseum.org/3d/html/pwoaen/main/index.html?lng=bg#node1



Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash / Видео: YouTube

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есенни мотиви.

Ако сте пропуснали
Най-четени