Персийската приказка на Исфахан

x


Има градове, излезли сякаш от книгата „Приказки от 1001 нощ“. Градове на хиляди километри от нас, с древна култура и традиции, с красиви истории и автентичен чар. Места, на които с удоволствие бихме се изгубили, а след това и ще забравим да си тръгнем.

Исфахан е един от тези градове. Намира се на 340 км южно от столицата на Иран – Техеран и в  превод името му означава „половината свят“. Град на 2500 години, който някога е бил столица на Персийската империя (от 1598-1722 г.). Исфахан се пресича от важните търговски пътища, свързвали някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. Обявен е за един от най-красивите градове в света. И не случайно. Изпълнен е със стотици произведения на изкуството – от архитектурата на сградите и красотата и пищността на джамиите до парковете и античните забележителности, останали от народите, населявали тези земи. В Исфахан и до днес се е съхранил традиционният занаят – тъкане на персийски килими.

Ако сте се отправили в тази посока, имайте предвид, че градът не разполага със собствено летище. Най-близкото се намира в Техеран, откъдето спокойно можете да хванете автобус, такси или влак до Исфахан.Най-интересните забележителности

Една от най-впечатляващите забележителности на Исфахан са великолепните мостове, повечето от които датират от 17-ти век, а най-старият от тях – Шахрестан е построен през XI век. Най-известните са Хаджу мост с два реда арки, Cи-o-Сех (33 арки), Маарнан и Жуи. Най-красиви са вечер, когато са потънали в светлини.

Прекрасен пример за жилищна архитектура е къщата на Борожерди, която е принадлежала на заможен търговец. Обърнете внимание на многоцветните прозорци с витражи и умело украсена мазилка, както и на изрисуваните тавани.В списъка със забележителности ще добавим и Чахар Бак, Имамската джамия, Шейх Лотфула. В арменската част на града интересни са катедралата Ванк, Витлеемската църква и покрития пазар Кесария. Други забележителности са площадът на Имамите, високата порта Али Капу, Цветната градина на Мартир и гробището на загиналите във войната с Ирак.

Петъчната джамия е отворена в петък следобед. Тя  е един от най-интересните ислямски паметници в целия Иран, а комбинацията от различни архитектурни стилове я прави уникален музей на персийската архитектура. Петъчната джамия с купола Тадж ал Мулк е обявена за паметник на културата на ЮНЕСКО.Какво да си купите?

Килимите на Исфахан са известни в целия свят и са признати за най-изящните персийски тъкани. По тази причина те често са изключително скъпи. Винаги се пазарете за разумна цена.

Интерес представляват и миниатюрните картини, изрисувани върху камилска кост. Повечето от тях се продават рамкирани и цената им започва от IRR 15 000. Разгледайте внимателно всички магазини преди да решите да купувате.

Дамите със сигурност ще останат пленени от сребърните бижута, изработени по стара бижутерска техника – филигран.Какво да опитате?

Чело кебап – кебапът с ориз е специалитет, от който ще си оближете пръстите.

Берян – местно ястие, приготвено от овче месо и бял дроб. Като цяло е мазно, но можете да помолите за по-диетичния му вариант.

Корещ маст – популярен десерт, приготвян само в Исфахан. Жълт пудинг, който се превежда буквално като „яхния от кисело мляко“. Шафран, месо и кисело мляко са основните съставки на това ястие.За какво да внимавате?

Обърнете внимание, че в магазините по главната улица се плаща допълнително 8% данък върху цената на покупката. Ако предметът не е уникат или на много ниска цена, по-добре е да го закупите от друго място. Най-ценните находки се намират на Закрития пазар.Интересно за правене

Да се разходите или да карате колело край красивата река Зайанде и да се наслаждавате на добре поддържаните паркове и исторически мостове около нея. Можете да наемете велосипед безплатно от автобусната спирка в Стария град, като оставите личната си карта или паспорт.

Да се повозите на разходка с файтон из историческия площад „Накше-Джахан“.

Да отидете в кино „Sooreh“ на ул. „Амадегах“ и да гледате автентични ирански филми.Да си направите пикник в градините „Назван“ и да се наслаждавате на красотата им.

Да се разходите по улица „Чахар-Багх“, похапвайки персийски сладолед с шафран.

Да посетите кулинарен курс, където ще се научите да приготвяте вкусна традиционна иранска храна. В края на занятието приготвената храна се споделя от курсистите и преподавателя.Текст: Нора Атанасова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ciao, понеделник! Готови сме за модни приключния!

Ако сте пропуснали
Най-четени