Жените, които ни вдъхновяват: проф. д-р Мариана Димова д.н.

x

Ние, хората винаги се нуждаем от вдъхновение. В трудни времена още повече. А ние, жените, още, още повече. Защото колкото и да сме уверени в себе си, винаги има едно малко кътче в нас, което е изпълено със съмнения. Достатъчно добри ли сме в работата си? Достатъчно добри ли сме като майки? Имаме ли право да изберем, дали да имаме кариера или не? Какво ще кажат хората? Слабият пол ли сме, или силният? Тези въпроси никога няма да изчезнат, но вярваме, че добрите примери ще ни направят една идея по-уверени и сигурни в себе си и в пътя, който сме избрали.

Днес даваме старт на една дълго отлагана рубрика, в която искаме да ви представяме истински успели жени. Да, успехът има много измерения, но винаги е еднакво вдъхновяващ.

Представяме ви проф. д-р Мариана Димова – специалист по протетична, обща дентална медицина и постурология. Защитава дисертационен труд за доктор на науките, в който за първи път у нас е представен разработен от нея протокол за изследване, диагностика и рехабилитация на дъвкателния апарат при пациенти с бруксизъм.– Коя е професор Димова? Разкажете малко за Вас и Вашата работа?

Коя е професор Димова най-добре могат да кажат моите пациенти, докторантите ми, специализантите, колегите в трите факултета по Дентална медицина в страната ни. Ценя добрата, силна връзка с преподавателите от ФДМ към МУ- Пловдив, някои от които бяха и мои учители през студентските ми години там. Удовлетворена съм, че имам възможността да се развивам и да давам своя принос в преподавателския колектив на ФМД към МУ-София – най-старият факултет по Дентална медицина в страната ни. Като ползотворен, смислен и обогатен с енергия е периодът на преподавателската ми дейност във ФМД към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ гр. Варна, където бях първият хабилитиран преподавател в катедрата по Протетична дентална медицина след създаването й.

Обичам работата си на преподавател. Дълги години посветих и на научна работа и се радвам, че освен лично и професионално удовлетворение, тя създаде предпоставки за успешни колаборации с учени от водещи университети по света. Съвместните научни проекти и публикации изградиха трайно усещане за съпричастност и разширяват възможностите както в личен, професионален план, така и по отношение на университета, към който принадлежа. Усещам работата си като принадлежност.

– Тъй като разговорът е женски, нека започнем  с любимите сутрешни ритуали. Имате ли такива, без които не обичате денят Ви да започва?

Сигурно е нормално да отговоря, че денят ми започва с вода, спорт и свежи плодове….. Истината, обаче е, че до скоро, с изключение на летните месеци, често сливах дните, и ритуалите ми бяха много простички. Умът ми е активен през нощта. Тогава пиша продължително, губя представа за време и работя до 2, 3, понякога до 4 часа рано сутрин. Ако почивам, пия чай, слушам спящия квартал, гледам небето и опитвам да сменя гледната точка – от космоса към планетата ни, към градовете ни, към хората с техните мечти, стремежи, краткосрочни и дългосрочни цели.

Старая се и искам да успявам поне по 45 минути на ден да правя нещо за тялото, в което живея. Разбирам, че това също е труд, и се уча да го полагам. Обичам да се движа и всеки ден вървя, независимо от времето. Опитвам се тялото ми да не изостава от мислите ми.– Какъв е личния ви стил? Какви дрехи присъстват най-често в гардероба ви? Как ги избирате? Токчета или маратонки?

Навярно повечето жени обичат да са елегантни и, тъй като е невъзможно или поне нездравословно да бъдем непрекъснато на токчета, в ежедневието ни е навлязъл мощно спортно-елегантният стил. В това отношение не се отличавам контрастно. Особено сега когато лекциите и конгресите ни са онлайн.  В кръга на шегата бих се радвала да имам „бързоходни обувки“, но и с маратонките отмятам много задачи.

– Професията ви е сериозна, но вие сте красива жена. Знаем, че стресът е един от основните фактори за лошия вид на кожата. Вие как се справяте с това? Кои са вашите любими продукти?

Последните години осезателно разбираме как всичко, което се случва е краткотрайно, дори мигновено. Да си красив е по-скоро субективно усещане, а обективната оценка зависи от оценяващите. Ние се променяме и в това се крие радостта да живеем и с всеки следващ ден да порастваме повече. Козметиката е подправката, която придава чар, аромат и усещане за стил. В това отношение  се насочвам към утвърдените брандове и рядко експериментирам.Взискателна съм към козметичните продукти, които се прилагат при някои манипулации на пациентите ми. Съвременният начин на живот поставя пред всички нас като „социални същества“ непрекъснати предизвикателства в личен, професионален и обществен план. Човешкото съзъбие е изградено така, че да изпълнява ролята на „система срещу стреса“. Дисертационният ми труд за доктор на науките и научните проекти, по които работя, са насочени към диагностиката и лечението на пациентите с бруксизъм, страдащи от стискане и триене на зъбите по време на сън или през деня. Бруксистите извършват неосъзнати, непреднамерени движения на долната челюст и в резултат на това целият дъвкателен апарат се уврежда. Износват се зъбите, мускулната активност се повишава, възникват дисфункции в долночелюстните стави, а в по-късните етапи се засягат и отделни структури на опорно-двигателния апарат. Възникват краниомандибуларни дисфункции. Преди да бъдат подложени на комплексно лечение тези пациенти подлежат на предварителна релаксация на дъвкателния апарат, проведена от обучен кинезитерапевт. Прилагат се дрениращи техники и по-дълбоки масажни техники, които повлияват благоприятно мускулатурата на лицето. При избора на козметични продукти, които да позволяват работа на специалиста при различните типове кожа, да са с нисък алергизиращ потенциал, да са хидратиращи и озаряващи лицето, вниманието ми беше насочено към интензивните комплекси и серумите на Anne Semonnin.– Трябва ли козметиката да е висок клас  задължително?

Повечето задължителни неща са необичани. Възприемат се като противоестествени и принудителни. За всеки от нас е добре да открие своята лична козметика, която да отговаря на конкретни нужди и да носи очакван резултат.

– Имате ли лично ваши бюти трикове, които сте открили, че работят във времето? Бихте ли ги споделили?

Нямам време за дълги процедури. Стремя се да бъда, когато е възможно, повече на въздух. Обичам да ходя на Витоша. Опитвам да дишам с целите си дробове, така, както уча пациентите си в упражненията, които им назначавам за домашна релаксация. И понякога вечер, за разкош, нанасям моята крем маска, защото е изключително лесна за употреба, бързо хидратира и възстановява кожата.– Остава ли ви свободно време? Как го използвате?

Общувам с хората – с близките ми, с околните, с колегите ми. Обичам да слушам истории и дори понякога да участвам в тях.

–  Макар, че сме 21 век, ми се струва, че на жените все още им е трудно да се доказват в по-тежки професии? Така ли е? И какво коства на една жена да отстоява мечтаната кариера?

Предполагам на различните хора „успехът“ е коствал различно. При мен отне сън и последователен, целенасочен труд.

–  Какво бихте искали да кажете на младите момичета, които сега престъпват прага на истинския живот?

Не искам да давам съвети, но мисля, че всеки от нас може да усети, да запали и поддържа пламък в сърцето си. И ако искрата се подхранва с мечти и страст, ако този огън гори в очите и ума на всеки, страната ни, светът и дори вселената може би ще бъдат все по-красиви.


Текст: Диана Захариева

Снимки: Kare Studio за Fashion Inside

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от DOLCE & GABBANA

Миди пола от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична рокля от GAUGE81

Асиметрична рокля от GAUGE81 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от ZIMMERMANN

Къси панталони от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини рокля от ZIMMERMANN

Мини рокля от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Роклята на цветя е най-добрата приятелка на приятелките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ