Vogue се изправя срещу ейджизма

x

Фотосесията на 106-годишната татуистка Апо Уанг-Од  за корицата на филипинския Vogue създаде истински фурор в социалните мрежи. Лично моят Instagram бе препълнен със сторита, възхищаващи се на историята и нямаше как да не се „инфлуенсна от инфлуенсърите” и да я анализирам през своята призма.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Philippines (@voguephilippines)


Апо Уанг-Од е най-възрастния човек, избиран за корица на Vogue в цялата история на списанието. На фона на супермодели, снимани на сиви фонове успява да контрастира още повече… Историята на Апо и нейните внучки е разказана увлекателно и леко, а през очите на един бял европейски мъж (аз), звучи като сценарий за документален филм. Пропит с култура и гледни точки, разказът допринася за имиджа, който списанието иска да затвърди. Vogue не e просто куп гланцирана хартия с отпечатани рокли и съвети за красива кожа. Vogue e платформа за култура, актуални проблеми и вълнуващи истории.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Philippines (@voguephilippines)


Няма нужда да преразказвам историята, може и сами да я видите тук, след като прочетете тази статия. Това, което мога да направя обаче е да ви провокирам с малко храна за размисъл или поне да ви разкажа какво развълнува мен. Замислих се за красотата и достигнах до извода, че това вероятно е сред най-субективните понятия, които могат да съществуват. Някак се захванах за Античността, когато древните гърци са формулирали идеала за калокагатията или разбирането на красотата като баланс между духовното и физическото и акцентирах върху ключовата дума „разбиране”. 

Как разбираш? Как интерпретираш? Как ти усещаш нещата?

Естествено, всичко това е повлияно от множество социални и демографски фактори, но винаги е обединено от необходимото условие, че разбирането не търси общовалидна истина. В крайна сметка, всички се опитваме да разгадаем света по свой собствен начин и да вкараме смисъл в съществуването си, както можем. Някои може би ще се възмутят от факта, че 106-годишна жена стои на корица, за сметка на 20-годишен модел без работа, но отново – всичко е въпрос на разбиране.

Аз намирам фотосесията и посланието зад нея за изключителни. 

Изисква се значителна доза смелост, за да направиш подобна крачка в света на модата, но смятам, че когато читателят успее да се докосне до „алтернативните истории” без грам Versace, Gucci или Chanel в редовете, ценностите се предават и наистина има смисъл.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Philippines (@voguephilippines)


Истинският акцент за мен обаче бе прочитът на ейджизма, който тази корица прави. Темата е особено „гореща” през последните години и модната индустрия не пропуска да изяви своята позиция. От моделите 75+ до корици като тази, идеята за красота отвъд възрастовите стереотипи набира все по-голяма популярност и гласност.

„Anti-age” манията завладява жените още преди да са навършили 30 години и започва да захранва индустрия за милиони долари, опитваща се да им докаже, че да стареят е правопропорционално на това да грознеят. Следователно, всички започват трескаво да се борят срещу природата, опитвайки се да спрат най-естествения процес в живота. 

Може би не ви се струва като „голяма работа”, но подобни фотосесии носят със себе си впечатляваща  дълбочина.

Както казва главната редакторка на един далеч не толкова вълнуващ в последно време Vogue – Анна Уинтър : „ Ако погледнете, която и да е модна фотосесия извън контекста й, ще ви каже какво се случва в света точно толкова добре, колкото заглавие в The New York Times.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Philippines (@voguephilippines)


Стареенето е красиво! Всяка бръчица е отпечатък на времето, който не бива да изтриваме с лека ръка. Петънцата по лицето ви не са най-големите ви врагове, а спомени, кодирани в идентичността. Далеч сме от мисълта, че не трябва да се грижите за кожата си, но сме още по-далеч от тази, че трябва да смазвате самочувствието си заради някоя луничка в повече. 

Ако 106-годишна дама от Филипините може да краси мега популярна корица на Vogue, то защо вие да не можете да си качите селфи без грим и филтър и да изглеждате също толкова страхотно?Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежи цветове за добро настроение.

Ако сте пропуснали
Най-четени