4 малки крачки да опитомите работохолизма си

x


Събуждате се един ден и осъзнавате, че през последните няколко месеца или дори години, цялото ви време отива не за друго, а за работа. Озовали сте се в непрестанен кръговрат от задачи, срещи, договорки, задачи и нямате особено ясна представа какво правите, за да си починете и да се презаредите изобщо. Това може да подлуди всеки, затова ще ви предложим четири малки стъпки, които ще осигурят доброто ви положение в работата, без да ви причисляват към списъка с непоправими рабохолици.

Смекчете амбициите си … с малко

Вероятно си казвате: „Какво?!? Но това е точно каквото искам!“ Не бива да спрете да се мотивирате от постиженията – просто ги смекчете малко. Да не забравяме старата поговорка, че животът е пътешествие, не дестинация. Помислете за прилагането й по отношение на работата си. Вместо само да се съсредоточите върху крайния срок и завършването на задачата бързо и ефективно, отделете време да я извършите добре. Говорим за качество, не за количество. На практика, ако отделите време, за да я разгледате внимателно вместо скоростно, бихте могли да намерите места, които да ускорят процеса, без да влияят на качеството. Защо да не опитате следващия път, когато имате проект за изпълнение?Опитайте да престанете с работохолизма

Има някои доста лесни стъпки за опитомяването на прекомерното желание за работа. Определете си време, в което непременно трябва да тръгнете за вкъщи. Може да е 18.30 или 19.00 ч., ако иначе оставате на бюрото си до 20 ч. Но зададете ли си подобен край на работния ден, трябва да го спазвате. Спрете това, което правите с всички обяснителни бележки, за да може лесно да продължите оттам, където сте спрели на следващата сутрин.
И още нещо важно – винаги използвайте обедната си почивка. Дори буквално да напуснете бюрото си за десетина минути докато обядвате.

Намерете начини да се отпускате и релаксирате

Това е втората най-важна стъпка за овладяването на работохолизма. Трябва да намерите начини за релакс и отпускане, които ви допадат. Дейности, които въздействат добре на определени хора (процедури, масажи, сън през уикендите) могат да се окажат прекалено разпускащи за вас. Ако е така, опитайте с активна почивка като йога, пилатес, разходки в парка – излизането сред природата може да направи чудеса.Радвайте се

Това е най-важният и може би най-трудният за изпълнение съвет. Веднъж след като сте открили своя начин за почивка, трябва да се научите да му се наслаждавате. Радвайте се на престоя далеч от бюрото и работните задачи, както и от компютъра си. Ако не се наслаждавате на релаксацията си и мислите единствено за момента, в който ще седнете и ще се заровите в електронната си поща, това няма да проработи. Вероятно в началото ще са ви необходими малко усилия да се насладите на почивката си, но ще дойде време, когато ще се получи напълно естествено.

Тези четири стъпки ще ви помогнат да постигнете повече ефективност в работата и едновременно с това да сте по-балансирани, защото знаете как да си почивате.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Pixabay; Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бежовото – една стилна вселена.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ