7 лесни начина да се сбогувате с ефекта на целодневното седене

x


Казват, че обездвижването е също толкова нездравословно, колкото и пушенето. Ако работите в офис, най-вероятно ви се налага да стоите седнали през целия ден – докато сте в среща, докато пишете на компютъра и дори по време на обяда. Това са близо 6-8 часа обездвижване. Според изследване продължителните периоди без физическа активност повишават риска от развиване на сърдечни заболявания, диабет, рак и наднормено тегло.

Нищо не е загубено и можете да се преборите с негативните ефекти върху здравето си от целодневното седене, стига осъзнато да се движите при всяка възможност. Ето седем лесни начина как да добавите повече активност в деня си.1.Планирайте кратка тренировка по обяд
Развийте необходимост от трениране като отделите поне 20 мин. за упражнения през обедната почивка. В близост до повечето офиси има фитнес център или спортно студио, така че да можете да се раздвижите. Ако пък няма такива възможности за спорт, разходете се около офиса си.

 

2.Не търсете най-близкото място за паркиране

Вече достатъчно сте седели пред компютъра си, затова по-добре паркирайте достатъчно далече от офиса, за да можете да се поразходите. Това ще ви осигури допълнително движение в началото и в края на работния ден!

 

3.Не използвайте асансьора
Направете си услуга като използвате стълбите, а не асансьора при всеки удобен случай. Добавяйки качване на стълби към ежедневната си тренировка не само ще повишите движението, от което ежедневно имате нужда, но и ще подобрите сърдечната си дейност, ще заздравите мускулите на задните части и краката си. Ако офисът ви е на доста по-висок етаж, първите дни вземете асансьора за първите 5, а останалите етажи изкачете пеш.4.Организирайте срещите си на открито

Вместо да стоите седнали часове наред по време на среща, предложете да организирате оперативката си някъде на открито. „Срещата на крак” е възможност да бъдете продуктивни и същевременно да глътнете свеж въздух.

 

5.Пийте много вода
Това има двоен ефект. Всички знаем колко важна е водата за поддържане жизнеността на организма ни, затова колкото повече вода пием, толкова по-жизнени ще се чувстваме.

 

6.Протягайте се на всеки час
Сложете на бюрото си таймер, който да ви сигнализира на всеки час да се изправяте. Ще ви отнеме не повече от минута или две, за да се протегнете и раздвижите врата, гърба, раменете и краката си. Станете и протегнете ръце над главата си, протегнете се напред и след това докоснете пръстите на краката си. Повторете.7.Направете си разходка
Вместо да говорите продължително време по телефона седнали, станете и се разходете из офиса. Идете до бюрото на колегата си, вместо да му изпращате съобщение по email или скайп!

 

Не е нужно много време, за да останем здрави на работното си място. Ако добавите тези седем прости стъпки към работното си ежедневие, ще се предпазите от болестите, свързвани със заседналия начин на живот. Освен това те ще ви помогнат да отслабнете и да подобрите качеството си на живот.

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Pixabay; Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка кожена чанта от CHLOÉ

Малка кожена чанта от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели боти от MONCLER

Бели боти от MONCLER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло с копчета от BALMAIN

Черно поло с копчета от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Нова седмица на хоризонта. Нека си пожелаем успех!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ