Есенен рестарт: Как да освежим работния ден

x

По това време на годината много от нас заменят летните емоции с натоварени дни на срещи и кратки крайни срокове, докато се стремим да постигнем целите си за годината. Когато добавите изпращането на децата обратно на училище, не е изненада, че може да почувствате нуждата от нова рутина.

Според експерти по управление на времето, служителите са най-продуктивни през последните четири месеца от годината. Как обаче да го постигнем, без да се сблъскаме с бърнаута?Планирайте графика си според вашия хронотип

Хронотипът е характеристика на циркадните ритми, които са индивидуални за всеки човек. За всеки сезон, но особено когато работата се увеличи през есента, познаването на нашия хронотип променя играта. Да знаете кой хронотип сте, може да ви помогне да решите как да прекарвате времето си през деня и какво да влагате в работния си график.

Според модела на Даниел Пинк съществуват не два, а три хронотипа.

Чучулигите обикновено са това, което наричаме „сутрешни хора“ (morning person). Те се събуждат рано и се чувстват енергични през целия ден, но започват да се изтощават в ранните вечерни часове. Според Пинк, когато става дума за личностни характеристики, изследванията сочат, че сутрешните хора са приятни и продуктивни и имат положителен ефект върху екипа.

Совите са с късен хронотип и са „нощни хора“. Те могат да спят, когато не им се налага да стават рано за работа, и не достигат своя пик (или не вършат най-добрата си работа), докато не дойде късният следобед или ранната вечер. Пинк отбелязва, че совите са склонни да проявяват импулсивност, склонност към търсене на силни усещания и живот за момента.

Пинк въвежда още един хронотип – т.нар. трета птица (third bird). Третите птици не са ранобудни или нощни хора, а такива, които естествено се събуждат някъде между 8-10 ч. Повечето от нас отговарят на критериите за third bird.

След като установите кой е вашият хронотип, преработете есенния си график спрямо него.Идентифицирайте „трябва“ и „искам“ във вашата рутина

Есента е отлична възможност да преминете към нова рутина. Преди да направите каквито и да било промени, идентифицирайте вашите нужди и желания. След това преработете вашия график. За начало ето някои въпроси, които да си зададете.

Какво трябва да правя всяка сутрин? Например трябва ли да станете и да изпиете чаша кафе, за да функционирате през работния си ден? Трябва ли да водите децата си на училище всеки ден или те могат и сами да ходят?

Какво искам да правя всяка сутрин? След като определите какво трябва да правите всяка сутрин, помислете какво искате да включите в рутината си. Добавянето на 10 минути за четене, медитация, лека тренировка или сутрешна разходка може да бъде ободряващ начин да започнете деня.

След като направите списък с вашите нужди и желания, преразгледайте графика си, за да определите кога трябва да се събуждате. Да предположим, че трябва да сте на работа точно в 9:00 ч. (онлайн или в офис) и планирате да вземете душ, да направите закуска, да почетете 20 минути и да правите йога преди началото на работния ден. След това ще разберете в колко часа трябва да се събудите, за да изпълните всички тези задачи до 9:00 ч. Освен това се запитайте дали няма задачи, които можете да съкратите или преместите в друга част на деня (например тренировка следобед или вечер).Поставете целите си на тримесечна база

Склонни сме да мислим за нашата година от гледна точка на 12-месечния календар. Може обаче лесно да изгубим от поглед целите си, когато мислим за годината като цяло.

Тъй като есента е бърз работен сезон, е препоръчително да съкратите времевата си рамка за поставяне на цели. Разчитайте на тримесечното планиране, когато оформяте рутината си. Скъсяването на времевата рамка и мисленето за вашата работа, живот и цели на тримесечна база променя играта. Тримесечните периоди съвпадат с променящите се сезони на годината, което улеснява нулирането на вашата рутина и пренастройката за новия сезон.

Ние изграждаме нашите рутини около нашите цели и приоритети. Следователно може да бъде предизвикателство да се ангажираме с рутина, когато целите ни се струват неясни. Когато обновявате рутината си през този сезон, идентифицирайте и разберете какво трябва да постигнете преди празничния сезон. Бъдете реалисти за времето, с което разполагате, и за това какво трябва да свършите. Помислете за преместване на неспешни цели и приоритети за първото тримесечие на следващата година.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Freepik

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожени обувки на висок ток TOM FORD

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от кашмир KHAITE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер тип поло THE ROW

Пуловер тип поло THE ROW Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уверени в градската джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени