Как да се справим със стреса на работното място

x


Човешкият организъм, колкото и да ни се иска, има предел на възможности. В стремежа си да свършим навреме работата си често стигаме до момент, в който се пренатоварваме. Цялото това бързане често ни изиграва лоша сега.
Фактори за формиране на стресови ситуации на работното място са оставането след работно време, липсата на колегиалност и разбирателство с останалите служители в службата. Когато сте в един общ проект с колеги, които не понасяте или, които предпочитат да се скатават, докато останалите вършат цялата работа, стресът и нервите са почти задължителни. 

Дезорганизацията също е фактор, предизвикващ стрес. Когато цял ден си губите времето, мислите ви блуждаят някъде извън офиса, рано или късно се оказвате в много неприятна ситуация – остава един час до края на работното време (или срок за свършване на дадена работа), а вие сте на нула. Стресът е почти 100% на лице.  Развитието на технологиите, иновациите в работния процес и невъзможността да се справите  с тях и бързо да усвоите работата с тях нищо чудно да ви изкарат извън релси. Стресът на работното място, предизвикан от такъв сорт проблеми, може да бъде избегнат, стига обаче ръководителите на фирмата да организират специални курсове за запознаване и обучение на служителите с новостите. Смята се, че изложени на стрес на работното място са предимно силно чувствителните хора и тези, които са подложени на стрес и в личния си живот. Ако работното ви място е свързано не със седенето зад бюро, а с цял ден тичане напред-назад, стоенето на крак 8-12 часа, необходимостта да бъдете безгрешни, попадането в задръствания са също стрес фактори.

Начини да се справите със стреса на работното място

Организирайте се, изгответе си план-график. Важно е да знаете какво трябва да свършите през деня и то да бъде напълно постижимо предвид работното ви време. 

Вкарайте в ред бюрото си. Понякога е доста изнервящо да търсиш нещо с часове, а то да е под носа ви (под купчините от документи например). Разбира се това не важи за хората, за които хаосът е творческото им вдъхновение.Задължително излизайте в обедната си почивка. Чистият въздух и разходката ще ви освежат и ще се отразят добре на негативните ви мисли и нагласа, свързани с работа. Най-малкото ще се откъснете поне за момент от стресиращото и изнервящо работно място. А и храната е едно малко щастие и носи наслада за всеки човек.

Използвайте стрес „играчки“ – меки топки, топки от ластици, люлка на Нютон, метални топчета. Може да ги мачкате, подхвърляте, дърпате, „джуркате“ в ръката. Идеята им е да насочат вниманието ви в друга посока, различна от мислите за работа, проекти, задължения, проблеми, които са основните стрес фактори.Не позволявайте работата да се превърне в център и единствен смисъл на вашия живот. Все пак тя е необходимост за удовлетворяване на материалните ни потребности и начин евентуално да подобрим статуса си на живот. Необходимо е да осъществявате социални контакти и да се разтоварвате от работния ден с кино, театър, излизане с приятели, спорт или някакво друго любимо ваше занимание. Да, важно е! Наистина.

Недоспиването провокира стреса на работното място, така че, ако трябва си наложете да спите толкова, колкото сутрин като се събудите да се чувствате бодри.

Teкст: Теа Николова

Снимки: Unsplash

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пола тип молив от ALTUZARRA

Пола тип молив от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Oversized жилетка от MIU MIU

Oversized жилетка от MIU MIU Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Стилно начало, въпреки студа навън!

Ако сте пропуснали
Най-четени