Португалската кухня би била немислима без своите елегантни тарти с яйчен крем. Рецептите на първите подобни десерти водят началото си още от 18-ти век и се свързват с Йеронимитския манастир в Лисабон, откъдето тръгват по света и стават традиционни и за бившите португалски колонии в Южна Америка, Африка и Азия. Тази рецепта за приготвяне на десерта у дома може да ви се стори малко по-сложна, но пък, крайният резултат си заслужава усилията. И ако сте опитвали португалския десерт, значи вече знаете за какво говорим.
Какво ви е необходимо за 8 броя тарти?
За тестото:
470 грама брашно
половин чаена лъжица морска сол
220 мл. вода
240 грама масло
За крема:
3 супени лъжици брашно
320 мл. мляко
330 грама захар
1 пръчка канела
170 мл. вода
6 големи жълтъка
пудра захар
канела
Стъпки за приготвяне на десерта:
От брашното, солта и водата се замесва меко, гладко и еластично тесто.
Върху добре набрашнен плот се сипва тестото и се разточва на квадрат със страна 15 см. Набрашнява се, покрива се с фолио и се оставя да почива 15 мин.
Разточва се на квадрат със страна 45 см., като се внимава да не залепне за плота.
С четка се отстранява излишното брашно и страните на квадрата се подравняват. Намазва се със 70 г от маслото на 2,5 см от ръбовете, като дясната една трета от квадрата не се намазва. Ненамаслената част се сгъва към тестото, изчетква се брашното и се покрива с лявата една трета от тестото. Притиска се с пръсти, за да излязат мехурчетата въздух. Слага се за 30 мин. в хладилника.
Тестото се слага със сгънатата част нагоре, разточва се отново на квадрат със страна 45 см и се процедира по същия начин с намазването с половината.
Тестото се слага със сгъната част нагоре и се разточва на правоъгълник 45 х 53 см, като по-тясната му страна остава към нас. Намазва се с останалото масло по цялата повърхност. Завива се на стегнато руло. Изрязват му се краищата и се срязва на две. Изчетква се ненужното брашно. Увива се във фолио и се оставя за 1 нощ в хладилника.
В купа се разбърква брашното с 60 мл от млякото. Слагат се да заврат захарта, канелата и водата, докато сиропът се сгъсти и температурата достигне 100° С.
Към брашнената смес се добавя останалото врящо мляко при непрекъснато разбъркване. Захарният сироп се налива на тънка струя при непрекъснато бъркане към сместа. Добавят се ванилията, разбърква се минута да се охлади леко и се слагат жълтъците. Кремът се връща на тих огън и се бърка, докато се сгъсти леко. Покрива се с фолио.
Рулата тесто се изваждат от хладилника и се разточват върху набрашнена повърхност, докато диаметърът им стане 2,5 см, и се нарязват на парчета с дебелина 1,5 см.
С ръце кръгчетата се изтъняват и се разтеглят по дъното на форми за мъфини или чашки за крем карамел. Стените трябва да са по-тънки от дъното и ръбчетата леко да стърчат над формите.
Получените чашки се напълват до половина от височината им с топлия крем. Пекат се 12 – 20 мин. във фурна, загрята на 250°С, докато ръбчетата покафенеят.
Сладкишите се охлаждат за няколко минути във формите и се изваждат. Поднасят се поръсени с пудра захар и канела.
Текст: Menumag.bg/FashionInside
Снимка: Списание „Меню“
Вижте още: