От сп. „Меню” научихме, че авокадото и лаймът са естествени спътници в много ястия. Едно от тях е любимият ни чийзкейк, представен в любопитна вариация.
Необходими продукти:
2 пакета чаени бисквити
125 г меко масло
За крема:
250 г рикота
140 г захар
кората от 1 лайм
сок от ½ лайм
1 ванилия
½ авокадо
3 яйца
400 мл заквасена сметана
За декорация:
кора от 2 лайма
½ лайм, нарязан на кръгчета
малини
Начин на приготвяне:
В блендер смелете бисквитите и добавете мекото масло. Пускайте блендера на пулсации, докато се получат трохи. Изсипете ги на дъното на форма за печене с подвижни стени. Заравнете добре, като внимавате да не ги натъпквате прекалено силно. Охладете в хладилник, докато кремът се приготвя.
Загрейте фурната на 200°С. Разполовете авокадото и отстранете костилката. Едната половинка почистете от кората, намачкайте на пюре и претрийте през цедка. Полейте със сок от лайм, за да не потъмнее.
Разбийте рикотата със захарта. Добавете кората и сока от лайм, ванилията и пюрето от авокадо. Сложете яйцата и разбийте. Накрая прибавете и заквасената сметана.
Излейте крема в студената кора и печете около 45 минути, докато се стегне по краищата, а в средата все още се поклаща при размърдване на формата. Охладете напълно и поставете в хладилник за няколко часа. Отстранете формата и поръсете с кора от лайм, декорирайте с резени лайм и малини.
Текст: Fashion Inside/сп. „Меню”
Снимка: Press
Вижте още:
Как да си приготвим: Талиатели с патешко филе и сос от горски плодове