Оригиналните тиквени купички са само едно от многобройните кулинарни достойнства на тази есенно-зимна супа, която научихме от сп. „Меню”.
Необходими продукти:
4 малки тикви
2 с.л. зехтин
2 стръка праз, нарязани на кръгчета
2 моркова, нарязани на кръгчета
1 голям пащърнак или резен целина, ситно нарязани
1 ч.ч. замразен грах
1 с.л. къри
1 с.л. масло
1 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
200 г кашкавал, едро настърган
сол и черен пипер
селски ръчен хляб за сервиране
Начин на приготвяне:
Почистете тиквите от семките и влакнестата вътрешност, посолете ги, намажете ги със зехтин и ги сложете във фурната за 40-50 мин., докато вътрешността омекне.
Загрейте 1 с. л. от зехтина и в него добавете на умерен огън праза, морковите, пащърнака и граха за 3-4 мин. Прибавете кърито и разбъркайте. Налейте 1,5 л студена вода. Посолете на вкус и оставете да поври 20 мин.
Загрейте маслото и в него на умерен огън сложете брашното за 1 мин. при непрекъснато разбъркване. Сипете студеното мляко и разбъркайте, докато се сгъсти. Налейте бульона от врящите зеленчуци и самите зеленчуци. Супата се подправя на вкус със сол и пипер и се оставя да поври 4-5 мин. Отстранете от огъня и добавете кашкавала. Разбърква се, за да се стопи.
Сипете супата в запечените тикви и сервирайте с резен препечен селски хляб.
Текст: Fashion Inside
Снимка: Press
Вижте още: