Заедно със сп. „Меню” днес ви представяме една сладка рецепта, с която да се поглезите в почивния неделен ден. Освен че е наслада за сетивата, десертът може да бъде и чудесен подарък, украсен с цветна хартия и панделки или пък със захарно тесто.
Необходимите продукти са следните: 150 г маслени бисквити, 1 ч.л. канела, ½ ч.л. джинджифил на прах, 1 щипка карамфил, 50 г меко масло, 250 г замразени или пресни малини за пюрето, 50 г захар за малините, 2 яйца, 600 г фино крем-сирене, 250 г фина кристална захар, 150 г заквасена сметана, 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилена захар, 100 г млечен карамел, 100 г цели малини.
Бисквитите се смилат или се натрошават. Смесват се с канелата, карамфила и джинджифила, добавя се маслото и се смесва добре. Сместа се разпределя в бурканчетата и се притиска добре по дъното. Поставят се в хладилника.
Малините се пасират, смесват се със захарта и се слагат на котлона за 5 мин. да се сгъстят леко при непрекъснато разбъркване, като след това се охлаждат. Яйцата се разбиват и добавят към крем-сиренето, заедно със захарта и заквасената сметана. Разбива се с бъркалка, а не с миксер, докато сместа стане хомогенна.
На дъното на бурканчетата върху бисквитения слой се слага по лъжица от млечния карамел и по няколко малини край стените. Отгоре млечната смес се разпределя внимателно. Слагат се няколко лъжички от малиновото пюре и се разбърква с върха на нож или клечка за зъби, за да се нарисуват шарки и да се смесят слоевете.
Пекат се 50 мин. в загрята фурна на 130° С. Ако бурканчетата са по-малки, времето трябва да е по-кратко. Без да се отваря фурната, бурканчетата се оставят да изстинат вътре, за да не се напука чийзкейкът. Слагат се в хладилника, поне за 4 часа, преди да се поднесат.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: