Дори шоколадът и гарам масалата да идват от съвсем различни места и култури, сп. „Меню” ги събира и подрежда в опияняващо уханен екзотичен сладкиш.
Необходими продукти за 8-10 парчета:
За блата:
1 ч. ч. кокосово или ядково мляко
⅓ ч. ч. растителна мазнина
⅔ ч. ч. ръжено брашно
⅔ ч. ч. бяло брашно
¼ ч. ч. меласа
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода
ч. л. гарам масала
За шоколадовия крем:
1 банан
1 авокадо
2 с. л. мед или пюре от фурми
15-20 какаови зърна или натурален веган шоколад
1 с. л. какао на прах
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180° С. Тавичка с диаметър 24 см се покрива с хартия за печене или се намаслява и се поръсва с брашно. Брашната се пресяват в купа и към тях се прибавят бакпулверът, содата и гарам масалата. Всичко се обърква до пълното смесване на съставките.
Млякото и захарта се пасират във висок съд, докато захарта се разтопи. Прибавя се мазнината и се разбива още малко до пълното смесване на съставките. Течната смес се прибавя към сухата и се обърква, докато се смесят изцяло. Готовото тесто се изсипва в тавичката и се пече 20-25 мин. След 20-ата минута може готовността да се провери с клечка. След като е готово, се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно.
Кремът се приготвя непосредствено преди намазването. Бананът и авокадото се почистват и се поставят в блендер. Към тях се прибавят медът и какаото. Какаовите зърна се почистват, смилат се в кафемелачка и се прибавят в блендера. Ако се използва шоколад, той се разтопява, оставя се да се охлади и се сипва при останалите съставки. Тогава не се прибавя какао. Всичко се пасира до гладък крем. Изстиналият блат се намазва с крема и се поръсва с парченца какаови зърна или шоколад.
Добре е сладкишът да се изяде веднага, защото авокадото в крема след известно време променя вкуса си.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още:
Как да си приготвим: Крем от гъши дроб със салата от рукола и мандарини