Дали защото харесваме шампанско, или защото преди няколко дни беше Денят на Бастилията, днес решихме да останем на френска вълна и да засвидетелстваме любовта си към Прованса с едно кулинарно изкушение. Когато става дума за Франция, моментално се сещаме за три неща – мода, висша мода и френско сирене. Последното можем да открием с различни вкусове и форми. Днес се спираме на камембер и една рецепта, за чието приготвяне ще са ви необходими 30 минути и почти никакви кулинарни умения.
Ще са ви нужни:
250 грама камембер
1 скилидка чесън
Няколко щипки розмарин
Малко зехтин
Малко морска сол
1 малка шепа червени боровинки
1 малка шепа микс от ядки – орехи, бадеми, лешник
1 франзела
Загрейте фурната предварително до 180 градуса. Без да вадите камембера от кутийката му, с нож направете няколко разреза по горната коричка, без да разрязвате сиренето на парчета. Обелете скилидката чесън и я мушнете в средата на сиренето. Между разрезите пъхнете и няколко стръка розмарин. Извадете малката пита сирене от фабричната ѝ опаковка и я сложете в най-малката тавичка за печене, с която разполагате като предварително я намажете със зехтин. Оставете сиренето да се пече в загрятата фурна около 15 минути.
Нарежете половин франзела на малки хапки и ги набодете на дървени шишчета като ги полеете с малко зехтин и поръсите с морска сол. Поставете ги в по-голяма тавичка и ги сложете във фурната, за да се препекат. Може да печете сиренето и шишчетата франзелени хапки по едно и също време.
Нарежете на дребно червените боровинки и ядките и ги сложете в една малка купичка. След като хлябът се препече, а сиренето е станало достатъчно меко и готово за топене, можете да ги извадите от фурната. Нека камембера да остане в същия съд. Сервирайте го върху дървена дъска.
Преди да попитате как се консумира – препечените хапки франзела се топят в мекото сирене, а след това в купичката с ядки. Следвайки тази съвсем обикновена рецепта, ще усетите един типичен френски вкус, който се е родил през 80-те години на миналия век. Именно тогава французите за пръв път са започнали да готвят това ястие.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press
Вижте още: