Обичаме дългите и малко мързеливи недели, в които се излежаваме до късно и се радваме на всяка една свободна минута. Имаме време да се поглезим, а защо да не го направим с вкусно изкушение, приготвено в домашни условия?
Днес ще споделим с вас една екзотична рецепта, която успя да привлече вниманието ни. Ще си направим заедно необичайна салата от грейпфрут и печени октоподчета.
За целта са ни необходими 500 г пресни или замразени октоподчета, 200 мл зехтин, 1 ч.л. риган, 3 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 с.л. лимонов сок, ½ ч.л. розмарин, 1 скилидка чесън, 300 г бобено фиде или тънки оризови спагети, 1 розов грейпфрут и 1 малък ананас.
За соса пък ни трябват 1 с.л. настърган джинджифил, 1 с.л. мента, 1 скилидка чесън, 2 с.л. фъстъчено олио, 1 капка сусамено олио, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. сок от лайм, 1 ч.л. кора от лайм и сол на вкус.
А как точно се приготвя цитрусовото морско изкушение?
Измиваме октоподчетата, отстраняваме главичките и вътрешностите и ги нарязваме. Хубавото е, че замразените обикновено са почистени.
Правим марината от зехтин, риган, магданоз, розмарин и чесън. Поставяме октоподчетата вътре и ги слагаме в хладилника за 3-4 часа, може дори за цяла нощ. След това отцеждаме маринатата, печем на загрят тиган за 3-5 минути, като ги обръщаме. Докато печем, отново ги намазваме с марината.
Слагаме бобеното фиде или оризовите спагети в кипяща подсолена вода и веднага отстраняваме от огъня. Като постоят 3 минути, отцеждаме ги и ги заливаме със студена вода.
Обелваме грейпфрута до месото и го нарязваме на филета. Обелваме и ананаса и също го нарязваме на парчета.
Приготвяме соса, като просто смесим всички необходими за него съставки.
Салатата се оформя, като на дъното на чиниите сложим бобеното фиде или оризовите спагети, отгоре подредим ананаса, грейпфрута и октоподчетата, а най-накрая залеем всичко с 1-2 лъжици от соса.
Подробности около приготвянето на любопитната рецепта можете да видите тук, при нашите приятели от сп. „Меню”.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: списание „Меню”