От списание „Меню” научаваме, че тези много вкусни бисквитки винаги се поднасят с кафе, като се потапят в течността. Това е най-известната шведска рецепта за бисквитки, а според статистиката, броят на продажбата им е надминат само от Библията. Последните 100 години те са задължителни за Коледа и кафето, приемат се от шведите като връхна точка на живота. Сервират се и с гльок – греяно вино.
Необходими продукти за 150 броя:
250 г захар
150 г течен мед
200 г масло
150 мл сметана
1 с.л. смлян джинджифил
1 с.л. кардамон
¼ ч.л. карамфил
1 с.л. сода бикарбонат
700 г бяло брашно
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото, захарта и медът на слаб огън, докато се получи хомогенна смес. Охладете, прибавете сметаната, подправките, содата и разбийте всичко, докато побелее. Прибавете брашното, като оставите малко от него за разточване. Омесете гладко тесто, сложете в найлонов плик и оставете да отлежи на хладно през нощта.
Разточете тестото много тънко върху набрашнена повърхност и нарежете на различни форми. Печете бисквитите върху намазана с масло тава или върху хартия за печене не повече от 5 минути на 200° С. Охладете леко и отлепете тавата. Съхранявайте в затворена кутия.
Текст: Fashion Inside
Снимка: Press
Вижте още: