Как да си приготвим: Сладкиш с пияни череши в чаша

x


В сезона на черешите, съвместно със сп. „Меню”, решихме да ви представим една рецепта, подходяща за спокойния неделен ден. Сладка, леко алкохолна и доста изкушаваща.

Необходими продукти за 8 порции:

За черешите:

500 г почистени череши

1 ч.ч. коняк, ром или уиски

3 с.л. захар

За блата:

200 г масло

200 г тъмен шоколад

1 с.л. разтворимо кафе

½ ч.ч. вода

220 г или 1 ½ ч.ч. брашно

2 с.л. какао

½ ч.л. сода бикарбонат

1 с.л. бакпулвер

400 г или 2 ч.ч. захар

3 яйца

2 с.л. олио

100 г кисело мляко

За шоколадовия крем:

100 г тъмен шоколад

200 г сметана

2 с.л. ликьор амарето

За млечния крем:

500 мл прясно мляко

1 яйце

2 с.л. нишесте

3 с.л. захар

50 г студено масло

50 г настърган шоколад за гарниране

Начин на приготвяне:

Залейте черешите с алкохола и захарта, разбъркайте и оставете да се мариноват в хладилника за 12 часа, като разбърквате от време на време.

Сложете сметаната за шоколадовия крем да заври. Нарежете шоколада и го сложете в купа. Излейте врящата сметана върху шоколада и разбърквайте, докато се стопи. Добавете ликора. Охладете сместа до стайна температура и поставете в хладилника за 3-4 часа, за да се сгъсти.

За блата смесете в тиган маслото, нарязания шоколад, кафето и водата. Сложете ги на слаб огън и разбърквайте, докато се разтопят и превърнат в еднородна маса. Заедно с брашното пресейте какаото, содата и бакпулвера. Смесете със захарта.

Разбийте заедно яйцата, олиото и киселото мляко. Към брашнената смес добавете шоколадовата и яйчната маса. Разбъркайте всичко, докато се получи гладко тесто. Печете в тавичка с диаметър 22-24 см, застлана с хартия за печене или намазана с масло за около час и половина във фурна, загрята до 160 градуса.

Разбъркайте яйцето за млечния крем с нишестето и 2 с.л. от млякото. Останалото мляко сложете да заври със захарта. При непрекъснато разбъркване добавете яйцето, а когато се сгъсти, отстранете от огъня и добавете маслото, докато разбърквате.

Нарежете изпечения блат на кубчета. В купа редувайте пластове блат, шоколадов крем, мариновани череши, яйчен крем, отново блат, който се сиропира с черешовата марината, ред шоколадов и яйчен крем. Завършете с череши и поръсете с настърган шоколад.

Текст: Fashion Inside

Снимка: сп. „Меню”

Вижте още:

Как да си приготвим: Крем брюле с мед и шафран

Как да си приготвим: Ягодова лудост

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчен стайлинг по две.

Ако сте пропуснали
Най-четени