В Каталуния предпочитат да готвят осолена треска, вместо прясна, но рецептата на списание „Меню” доказва, че специалният сос Пикада е подходящ и за свежо изпечената риба.
Необходимите продукти са следните: 200 г моркови, 100 г пачи крак, 24 връхчета от пресни аспержи, 150 г замразен грах, 4 филета от треска без кожа, 1 ½ с.л. брашно, 50 мл зехтин. За соса Пикада са ви нужни 3 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. нарязан пресен магданоз, 30 г печени белени бадеми, 1 г печени белени лешници, 1 филия пържен хляб, сол и черен пипер на вкус.
Загрейте фурната на 220° С. В тенджера с вряща вода бланширайте морковите, аспержите, граха и гъбите до желаната крехкост. Поръсете треската със сол, пипер и малко брашно.
В голям тиган на средновисока температура загрейте зехтина, сложете рибата да се готви по 5 минути на всяка страна или докато стане непрозрачна в центъра. Прехвърлете я в тавичка и добавете морковите, аспержите, граха и гъбите. Ястието се допича 5 минути във фурната.
В кухненски робот или хаванче смелете чесъна, ядките и хляба. Добавете магданоза и зехтина, докто се получи гъста паста. Подправете със сол и черен пипер. Във всяка чиния сипете по една лъжица от соса. Отгоре подредете рибата и зеленчуците.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още:
Как да си приготвим: Котлети от сьомга със сос от червени боровинки