Сладостта балансира горчивото какао, затова и цвеклото е чудесен избор за постния експериментален десерт със съблазнително напластени вкусове, чиято рецепта научихме от сп. „Меню”. Малините пък, освен с уникалния си аромат, уравновесяват землистия сладък вкус и със своята вълшебна свежест.
Необходими продукти:
500 г червено цвекло
2 ч.л. олио за цвеклото
150 г пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. морска сол
180 мл кокосово масло
180 г тъмен шоколад
200 мл глюкоза
50 г кафява захар
50 г годжи бери или стафиди, по желание
1 ч.л. ванилена захар
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.ч. пресни или замразени малини
За глазурата:
150 г тъмен шоколад
100 мл кокосово мляко
малини и мента за гарниране
Начин на приготвяне:
Обелете цвеклото и всяка глава сложете върху парче алуминиево фолио с 1 ч.л. олио. Завийте на пакетчета и запечете във фурна, загрята на 170°С, за 80 минути или докато цвеклото омекне. Нарежете на парчета и пасирайте. Необходима е 1 ч.ч. от пюрето.
Смесете заедно брашното, содата, бакпулвера и солта.
На водна баня стопете нарязания шоколад и кокосовото масло. Прибавете глюкозата, ванилената захар, оцета, пюрето от цвеклото, сушените плодове и брашното. Накрая внимателно сложете малините.
Сместа сипете в тавичка, застлана с хартия за печене. Печете около 30 минути на 170°С, докато започне да се отделя от стените на формата, но без да се препича. Охладете.
За глазурата загрейте кокосовото мляко и с него залейте нарязания шоколад. Разбъркайте, докато се стопи и леко сгъсти. Залейте с браунито. Когато се втвърди, нарежете и гарнирайте с малини и мента.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: