Броени дни ни делят от Коледа, а ние вече окончателно сме в празнично настроение. Домовете ни са украсени, а идеите за ястия – почти завършени. Последната рецепта, която ви представяме тази седмица, е необичайна рецепта с аромат на празника. Как да си приготвим сладко изкушение от портокали и уиски ни учат кулинарните виртуози от списание „Меню”.
Необходимите продукти са следните: 3 с.л. глюкоза, 2 с.л. кафява захар, 1 портокал и 1 с.л. краве масло. За тестото пък се изискват 300 г тъмни стафиди, 200 г фурми, 200 г коктейлни черешки, 100 г сушени круши, 1 ч.ч. уиски, 200 г меко краве масло, 1 ч.ч. светлокафява или бяла захар, 4 яйца, 1 с.л. глюкоза, 1 ч.л. бахар, 1 щипка индийско орехче, 1 с.л. настъргана кора от портокал, 200 г орехови ядки, 1 ч.ч. пресни трохи от бял хляб, 1 ½ ч.ч. брашно с набухватели. Финалът е сосът, за чието приготвяне трябват 5 с.л. глюкоза, 2 с.л. светлокафява захар, 4 с.л. портокалов сок и 3 с.л. уиски.
Нека големият брой продукти не ви притеснява, защото самата подготовка съвсем не е толкова сложна, колкото изглежда.
Приготвянето обаче започва ден по-рано, защото стафидите, фурмите, черешите и крушите се заливат с уискито и се оставят да се мариноват за денонощие, докато поемат цялата течност.
Глюкозата се слага да заври с кафявата захар. Сипва се на дъното на дълбок съд за печене с диаметър 20 см и височина 10 см (например голяма метална купа), намазан обилно с масло. Портокалът се измива и се подсушава, след което се нарязва на тънки кръгчета. Подреждат се върху карамела, като се припокриват.
Маслото за тестото се разбива със светлокафявата захар. Прибавят се яйцата, глюкозата, портокаловата кора и подправките. След това се слагат маринованите сушени плодове, орехите, трохите и брашното. Цялата смес се изсипва върху кръгчетата портокал. Пече се на водна баня, във фурна, загрята на 150°С за около 2½ часа. Охлажда се във формата 2-3 мин. и се обръща в подходяща чиния за сервиране. Залива се с горещ сироп.
Сиропът пък се приготвя, като в малък тиган се слагат да заврат глюкозата, захарта, портокаловият сок и уискито.
Можете да украсите пудинга с коктейлни череши, замразени червени боровинки и зелени листа от лимон или елхови клонки.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: сп. „Меню”
A few days separate us from Christmas, and now finally we are in the festive mood. Our homes are decorated and our ideas for dishes – almost finished. The last recipe that we present this week is an unusual one. How to prepare a sweet temptation of orange and whiskey teach us magazine „Menu“.
The needed items are: 3 tablespoons glucose, 2 tablespoons brown sugar, 1 orange and 1 tablespoon butter . Dough does require 300 g dark raisins, 200g dates, 200g cocktail cherries , 100g dried pears, 1 cup whiskey, 200g soft butter, 1 cup light brown or white sugar, 4 eggs , 1 tablespoon glucose, 1 teaspoon allspice, 1 pinch nutmeg, 1 tablespoon grated orange peel , 200 g walnuts , 1 cup fresh white bread crumbs, 1 ½ cups flour with baking powder. For the preparation of the sauce you need 5 tablespoons glucose, 2 tablespoons light brown sugar 4 tablespoons orange juice and 3 tablespoons whiskey.
Let the large number of products not bother you , because the preparation is not as complicated as it seems.
However, the preparation starts a day earlier , as raisins , dates , cherries and pears are covered with whiskey and left to marinate for a day, until all the liquid is absorbed.
Glucose is put to boil with brown sugar . It is poured at the bottom of a deep baking pan, 20 cm and 10 cm (eg large metal bowl ) , coated with plenty of oil. Orange is washed and dried , and then cut into thin slices . They are sorted on the caramel in a way which they overlap.
Butter dough is crushed with caramel sugar. Add eggs , glucose , orange peel and spices. Then put the marinated dried fruit, nuts , crumbs and flour. The entire mixture is poured onto the orange circles . Bake in a water bath , in an oven , heated at 150 ° C for about 2 ½ hours . Cool in the form for 2-3 minutes and put it on a suitable serving plate. Pour hot syrup.
The syrup is set up in a small pan- put to boil glucose, sugar, orange juice and whiskey .
You can decorate the pudding with cocktail cherries , frozen cranberries and green leaves of lemon or fir twigs.
Written by Stanislava Dobreva
Picture: „Menu“ magazine