Коледна трапеза: Празничен сладкиш с портокали и уиски A Festive Meal: Holiday With Oranges And Whiskey

x


Броени дни ни делят от Коледа, а ние вече окончателно сме в празнично настроение. Домовете ни са украсени, а идеите за ястия – почти завършени. Последната рецепта, която ви представяме тази седмица, е необичайна рецепта с аромат на празника. Как да си приготвим сладко изкушение от портокали и уиски ни учат кулинарните виртуози от списание „Меню”.

Необходимите продукти са следните: 3 с.л. глюкоза, 2 с.л. кафява захар, 1 портокал и 1 с.л. краве масло. За тестото пък се изискват 300 г тъмни стафиди, 200 г фурми, 200 г коктейлни черешки, 100 г сушени круши, 1 ч.ч. уиски, 200 г меко краве масло, 1 ч.ч. светлокафява или бяла захар, 4 яйца, 1 с.л. глюкоза, 1 ч.л. бахар, 1 щипка индийско орехче, 1 с.л. настъргана кора от портокал, 200 г орехови ядки, 1 ч.ч. пресни трохи от бял хляб, 1 ½ ч.ч. брашно с набухватели. Финалът е сосът, за чието приготвяне трябват 5 с.л. глюкоза, 2 с.л. светлокафява захар, 4 с.л. портокалов сок и 3 с.л. уиски.

Нека големият брой продукти не ви притеснява, защото самата подготовка съвсем не е толкова сложна, колкото изглежда.

Приготвянето обаче започва ден по-рано, защото стафидите, фурмите, черешите и крушите се заливат с уискито и се оставят да се мариноват за денонощие, докато поемат цялата течност.

Глюкозата се слага да заври с кафявата захар. Сипва се на дъното на дълбок съд за печене с диаметър 20 см и височина 10 см (например голяма метална купа), намазан обилно с масло. Портокалът се измива и се подсушава, след което се нарязва на тънки кръгчета. Подреждат се върху карамела, като се припокриват.

Маслото за тестото се разбива със светлокафявата захар. Прибавят се яйцата, глюкозата, портокаловата кора и подправките. След това се слагат маринованите сушени плодове, орехите, трохите и брашното. Цялата смес се изсипва върху кръгчетата портокал. Пече се на водна баня, във фурна, загрята на 150°С за около 2½ часа. Охлажда се във формата 2-3 мин. и се обръща в подходяща чиния за сервиране. Залива се с горещ сироп.

Сиропът пък се приготвя, като в малък тиган се слагат да заврат глюкозата, захарта, портокаловият сок и уискито.

Можете да украсите пудинга с коктейлни череши, замразени червени боровинки и зелени листа от лимон или елхови клонки.

Текст: Станислава Добрева

Снимка: сп. „Меню”


A few days separate us from Christmas, and now finally we are in the festive mood. Our homes are decorated and our ideas for dishes – almost finished. The last recipe that we present this week is an unusual one. How to prepare a sweet temptation of orange and whiskey teach us magazine „Menu“.

The needed items are: 3 tablespoons glucose, 2 tablespoons brown sugar, 1 orange and 1 tablespoon butter . Dough does require 300 g dark raisins, 200g dates, 200g cocktail cherries , 100g dried pears, 1 cup whiskey, 200g soft butter, 1 cup light brown or white sugar, 4 eggs , 1 tablespoon glucose, 1 teaspoon allspice, 1 pinch nutmeg, 1 tablespoon grated orange peel , 200 g walnuts , 1 cup fresh white bread crumbs, 1 ½ cups flour with baking powder.  For the preparation of the sauce you need 5 tablespoons glucose, 2 tablespoons light brown sugar 4 tablespoons orange juice and 3 tablespoons whiskey.

Let the large number of products not bother you , because the preparation is not as complicated as it seems.

However, the preparation starts a day earlier , as raisins , dates , cherries and pears are covered with whiskey and left to marinate for a day, until all the liquid is absorbed.

Glucose is put to boil with brown sugar . It is poured at the bottom of a deep baking pan, 20 cm and 10 cm (eg large metal bowl ) , coated with plenty of oil. Orange is washed and dried , and then cut into thin slices . They are sorted on the caramel in a way which they overlap.

Butter dough is crushed with caramel sugar. Add eggs , glucose , orange peel and spices. Then put the marinated dried fruit, nuts , crumbs and flour. The entire mixture is poured onto the orange circles . Bake in a water bath , in an oven , heated at 150 ° C for about 2 ½ hours . Cool in the form for 2-3 minutes and put it on a suitable serving plate. Pour hot syrup.

The syrup is set up in a small pan- put to boil glucose, sugar, orange juice and whiskey .

You can decorate the pudding with cocktail cherries , frozen cranberries and green leaves of lemon or fir twigs.

Written by Stanislava Dobreva

Picture: „Menu“ magazine

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Риза или яке – решавате вие.

Ако сте пропуснали
Най-четени