Броени дни преди „Свети Валентин” решихме да отдадем заслужено внимание на един от най-важните елементи на празника, а именно менюто. Само че няма да ви предлагаме рецепти за сладкиши във формата на сърчица или други подобни хрумвания. Изваждаме тежката артилерия и се отправяме към една специфична част на хранителните продукти. Тази, която е в пряка връзка с либидото и в речника съществува под наименованието „афродизиаци”.
Ако смятате да прекарате Деня на влюбените у дома и сами да се погрижите за менюто, обърнете внимание на следващите продукти. Малко горещина през февруари никога не е излишна.
Аспержите имат богато съдържание на витамин Е, който стимулира производството на хормони, необходими за активен сексуален живот. Всъщност любопитно е, че на френски език наименованието им се използва като жаргонно название на мъжкия полов орган.
Наричат мака „новата виагра”, заради свойството си да повишава както мъжкото, така и женското либидо. Перуанският жен-шен балансира хормоните, редуцира стреса и настройва тялото на сексуална вълна.
Афродита, на която са кръстени и афродизиаците, ражда Ерос в черупка от стрида. Морските дарове съдържат голямо количество цинк, който е необходим за синтеза на тестостерон. Също така съдържат допамин – веществото, отделяно от мозъка по време на оргазъм. Нищо чудно, че Казанова не пропускал да ги включва в ежедневното си меню.
Шоколадът пък съдържа не само споменатия вече допамин, но и фенилетиламин – вещество, което предизвиква еуфория и чувство на щастие. Не случайно е и най-сладкият антидепресант, особено за дамите.
„Плодовете на Венера” ягодите са богати на витамини и имат влияние върху вкуса на телесната секреция. Високото съдържание на цинк засилва либидото, а антиоксидантите оптимизират притока на кръв към половите органи.
Още в древността ванилията е използвана като афродизиак. Ацтеките създават собствена рецепта за полова мощ, която включва ванилия, какао, люта чушка и мед.
Текст: Fashion Inside
Снимка: Press
Вижте още: