Мака/МАСА/– супер храната на Южна Америка

x


Името на растението Мака звучи като древна индианска дума за отвара, която лекува неизлечими болести, или дори като афродизиак непознат по нашите земи. И ако сте си помислили точно тези неща, не сте далеч от истината за тази супер храна любима на обитателите на Андите още от древността.

Местните племена в тези райони на Южна Америка са използвали растението Мака като източник на хранителни вещества с лечебни свойства още преди хиляди години. Наричат го супер храната от Андите и най-често се среща в Боливия и Перу. Това е едно от малкото растения, годни за хранене, които могат да виреят на такава надморска височина. Мака, или по-специално широката употреба на корените на растението, има дълга история.Растението е станало ценено и разпознаваемо още по време на империята на древните Инки заради своя комплексен характер да снабдява тялото с хранителни вещества и да помага на организма да се справя със стреса. Има свойството да енергизира тялото без страничните ефекти, които кофеинът например оказва върху организма. Има благоприятно въздействие върху половата система, регулирайки хормоналния баланс и подобрявайки репродуктивните способности.

Във фолклорните предания на Перу се споменава за воини, които са използвали Мака, за да стават по-силни и издръжливи. Може би още древните обитатели на Южна Амрика са познавали непривичното свойство на тази храна да се адаптира към нуждите на организма. В корените на растението са открити четири уникални алкалоиди, наречени macainas (Macaina 1, 2, 3 и 4), които влияят благорпиятно и подпомагат ендокринната система. Растението снабдява организма с огромни количества витамини, минерали и аминокиселини, включително B1, B2, B, C, D, E, желязо, калий, мед, магнезий, селен, фосфор и калций. Мака има високо съдържание на фибри и е отличен източник на протеини.

В исторически план са откривани още известни доказателства за чудните качества на храната от Южна Америка. Испанските конквистадори са записвали в своите дневници, че когато пристигнали в Перу, бебетата били добре нахранени, а възрастните хора били високи, съотнасяйки тези характеристики към редовното консумиране на Мака.В планинските райони, откъдето произхожда, Мака се използва като основен източник на храна. Консумират се неговите корени – обикновено сварени и нарязани на филийки, подобни на картофения чипс. Някои перуанци предпочитат да добавят към корените малко мляко, мед и канела.

Днес Мака може да намерите като хранителна добавка, продавана в аптеките, или на прах в повечето биомагазини в България. Свръх качествата на тази супер храна са достатъчна причина да бъде включена от НАСА в диетата на американските космонавти – достатъчно основание, за да опитаме благоприятното въздействие на Мака върху организма, особено когато е зима, и имаме нужда да приемаме все повече имуностимулатори и витамини.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Unsplash

Вижте още:

Над 40 храни, които спомагат за хормоналния баланс и придават свеж вид на кожата

Чудото чия

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Елегантността се крие в простотата…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ