Празниците приключиха и дадоха старт на здравословното хранене, което да ни помогне да се отървем от няколкото излишни килограма, с които се сдобиха част от нас през изминалите почивни дни. Въпреки това, заедно с нашите приятели от сп. „Меню”, решихме да си приготвим нещо сладко, което обаче няма да ни даде бонус калории, заедно с изкушаващия вкус.
За да си приготвим десерта се нуждаем от 2 червени ябълки, 2 круши, 1 дюля, 1 пакет розов локум, 4 с.л. стафиди, 1 с.л. настъргана кора от портокал, 1 с.л. фъстъчено масло, 6 с.л. кафява захар, 2 с.л. мед, 100 мл червено вино и 2 с.л. портокалов сок.
Начинът на приготвяне е следният: нарязваме плодовете и ги подреждаме в топлоустойчиви купички. Поръсваме с локума и стафидите. Слагаме захарта и медът да се карамелизират леко, като добавяме виното и портокаловия сок. Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти, а след това се разпределя в купичките.
Плодовете се покриват с фолио и се пекат на 200°С около 15 мин. След това се запичат още 5 мин. без фолио, за да се зачервят.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: сп. „Меню”
The holidays have ended and have given a start to a healthy diet that will help us get rid of a few extra pounds that some of us have gained over the weekend. Along with our friends from magazine „Menu“, we decided to prepare something sweet, but doesn’t give us the bonus calories with its tempting flavor.
In order to prepare this dessert you need 2 red apples, 2 pears, 1 quince, 1 package of pink marshmallows, 4 tablespoons raisins, 1 tablespoon grated orange peel, 1 tablespoon peanut butter, 6 tablespoons brown sugar, 2 tablespoons honey, 100ml red wine, 2 tablespoons orange juice.
The method of preparation: chop the fruit and arrange them in heat-resistant bowls. Sprinkle with marshmallow and raisins. Put the sugar and honey so they caramelize slightly, add the wine and orange juice. The syrup is thickened and reduced, and after that partitioned into bowls.
The fruits are covered in foil and baked at 200°C for approximately 15 minutes. Then bake them for another 5 minutes without the foil until they turn red.
Written by Stanislava Dobreva
Picture: „Menu“ magazine