Всички сме чували за тях – суперхраните и техните невероятни сили. Повечето от тези енергийни храни могат да се комбинират една с друга или да се консумират под формата на прах. Те се грижат за това организмът ни да бъде снабден с най-важните минерални, баластни и хранителни вещества. Свръх интересът към тези суперхрани се грижи за това почти всеки втори сорт плодове и зеленчуци да получи определението „супер”. За да разясним поне малко значението на тези храни, събрахме 10-те най-важни на едно място.
Елда
Широко разпространена е в Русия. От нея се прави брашно от елда, с което се приготвят типичните за страната блини. Елдата помага преди всичко при високо кръвно налягане, диабет и разширени вени. Тя е базова храна и е пълна с полезни ензими, хранителни вещества и ценни минерали. Съдържа полезни и лесни за храносмилането протеини. Заради приятния си леко орехов вкус често бива добавяна към различни салати и супи.
Кейл (къдраво зеле)
Никой друг зеленчук не е правил такова завръщане като този. По времето на бабите ни кейлът е бил предпочитан зеленчук за готвене, пържене и чудесна гарнитура редом със сладкия картоф и бекона. Не е особено популярен като гарнитура и е имал по-скоро лоша репутация, докато пътешественикът Кимбърли Снайдер не започнал да го добавя в зеленото си смути. Кейл, както го наричат американците, е богато на ценни хранителни вещества: 100 г от него са достатъчни, за да покрият дневната нужда от витамин С и съдържа толкова много калций колкото един литър мляко. Освен това е богат на витамин А, който е полезен за зрението и витамин Е, който се грижи за гладка кожа.
Семена от чия
За древните маи семената от чия били основна храна и лечебно средство – или казано иначе, две в едно. С високото си съдържание на омега-3-мастни киселини, калций, желязо, цинк и разтворими баластни вещества малките черни семенца добили репутация на храна с висока хранителна стойност. Смята се, че една чаена лъжичка чия семена е достатъчна, за да снабди човек с достатъчно хранителни вещества за 24 часа. Защото те доставят двойно повече белтъчини от обикновените зърнени храни, три пъти повече желязо от спанака и пет пъти повече калций от млякото.
Също като лененото семе чия семената са богати на течности. Те се грижат за доброто храносмилане, облекчават киселините в стомаха и поддържат в норма нивата на кръвната захар.
Годжи бери
Плодовете годжи бери събират в себе си почти всички най-важни за човешкия организъм хранителни вещества. В китайската медицина още преди 6 000 години годжи бери били ценени заради необикновено високото си съдържание на витамини и минерали.
Те са изключително полезни за очите, с антиоксидантното си действие защитават кожата и костите, засилват имунната система и се грижат за балансирана чревна флора. За детоксикация също се препоръчва консумирането на годжи бери.
Авокадо
Авокадото е плод, а не зеленчук, въпреки че се консумира много повече като солена храна и е с високо маслено съдържание на ненаситени мастни киселини. Авокадото съдържа много важни витамини, минерални вещества и ненаситени мастни киселини, които ни дават сили и ни засищат за дълго време, а също така ни правят и стройни.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press
Вижте още:
7 СУТРЕШНИ РИТУАЛА, КОИТО НИ ПРАВЯТ ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ И СЕКСИ