Тайната на здравословното хранене и отслабването не е само в избора на храна и в количеството. Новите здравословни диети са базирани на правилното комбиниране на продуктите. Техният принцип се основава на факта, че хранителните вещества реагират помежду си и, ако не са правилно съчетани, причиняват смущения в храносмилателния процес. Безразборното приемане на различни видове храни води до конфликт между тях и може да причини храносмилателни проблеми, трупане на мазнини и токсини. По тази причина веществата трябва внимателно да се съчетават помежду си. Основно правило е, че не се смесват белтъци и въглехидрати на едно ядене. Белтъчините изискват киселинен смилателен сок, а въглехидратите – обратно, алкален. Въглехидратните храни могат да се комбинират помежду си, а белтъчните храни (протеините) не могат. Никога не се смесват плодове и зеленчуци в един хранителен прием. Плодовете се ядат три часа след или преди друго хранене.
Зеленчуците са универсална компания за повечето храни. Ето някои примери на добри съчетания. Оризът (най-добре неполиран) се комбинира само с прясна салата. Към него може да се добави само мазнина. Сиренето също се съчетава със салата, но без хляб, картофи или ориз. Бобовите култури (фасул, леща, грах, соя) не се комбинират с хляб, ориз, картофи, сирене и ядки. Макароните е най-добре да са от пълнозърнесто брашно. Ядат се с добавена мазнина, но без сирене, кашкавал или яйца. Киселото мляко като белтъчен продукт е желателно да се яде самостоятелно или в комбинация със зеленчуци и без въглехидрати и плодове. Месото не се яде с хляб, картофи, ориз, сирене и мляко. Яйцата като белтъчини не се смесват с хляб, картофи, ориз, сирене и мляко. При всяко ядене салатата трябва да съставлява 70% от менюто, а концентрираният продукт (хляб, ориз, картофи, бобови култури, ядки) – 30%. Преработените продукти на рафинираната захар и на бялото брашно трябва да се приемат самостоятелно. Наистина, трудна диета за спазване, но не и невъзможна. Въпрос на мотивация…
Текст: Катя Атанасова
Снимки: Unsplash
Вижте още:
Здравето минава през стомаха. 5 комбинации от храни, полезни за организма
Спасение след кулинарна фиеста