Аюрведа хранене – основните принципи

x

Аюрведа е наистина древна наука, която в своята същност установява определен начин на живот, който възстановява и запазва здравето, удължава младостта на организма, като за това се използват средства от природата и лесни, но ефективни процедури.

Храненето според устоите на Аюрведа е един от ключовите елементи в „науката за живота“. „Правилната“ храна и напитки имат силата да запазят здравето и даже да излекуват различни заболявания.

Храненето и дошите

Древната наука разделя съществуването на отделни елементи, от които се състои всичко в света, дори човешкото тяло – етер, вода, въздух, огън и земя. От съчетанията между тях се състоят и три доши – Питта (огън и вода), Кафа (вода и земя) и Вата (етер и въздух). Според това коя доша взима превес у човека, се определя и типа телосложение с неговите характерни особености. За всеки тип съществува хранителен режим, който помага на човек да съхрани дълго време здравето и младостта си.Ключовите принципи на Аюрведа храненето

За да се запази равновесието на дошите, Аюрведа дава насоки за правилата на хранене. Те трябва да се следват без изключение, ако човек иска да прекара годините си в добро здраве.

•     Не е необходимо да се храните, когато сте тягостно настроение или душевен дискомфорт.
•    Храната трябва да се вкусва само докато седите, съсредоточено, без да се разсейвате от външни фактори. Около човека, който се храни трябва да е спокойно.
•     Трябва да има поне 3 часа почивка между отделните хранения.
•     Мляко не бива да се пие по време на хранене.
•     Би било най-добре, ако храната е прясно приготвена.
•     Основното хранене трябва да е на обяд.
•    Ястията трябва да бъдат приготвени от продуктите, които съвпадат с физиологическите особености на организма, сезоните и времето.
•    Не бива да се приемат прекалено горещи или студени ястия.Особено важен за аюрведическото хранене е принципът „шест вкуса“. Според него при хранене трябва да има съчетание на четири различни вкуса от основните шест: солен, кисел, пикантен, сладък, тръпчив, горчив. Именно затова в Индия традиционно е прието да се поднася тали – плоча, на която са сложени едновременно много ястия и сосове с всевъзможни подправки. Съчетанието им осигурява истинска феерия от вкусове.

И като стана въпрос за подправките, Аюрведа им отделя специално място в принципите за хранене. Например, за да се охлади един Питта ще му помогнат кимион, кардамом, куркума, мента, листа от къри, кориандър. На Кафа пък ще помогнат червен пипер, босилек, черен пипер и бахар, чесън, сол, джинджифил, горчица, копър. А за укрепването на Вата се използват канела, кимион, кориандър, копър, сол, черен пипер и горчица.Продължава на следващата страница…

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка раница от SEE BY CHLOÉ

Малка раница от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER

Жилетка от мохер от ANN DEMEULEMEESTER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Леопардова пола от ALAÏA

Леопардова пола от ALAÏA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Въпрос на правилен акцент!

Ако сте пропуснали
Най-четени