Всеки един детайл от визията ни има огромно значение. Зъбите ни не правят изключение. Независимо, че често остават скрити зад устните, те издават много за начина, по който се храним и се грижим за себе си. Първият признак – цветът. Най-често причината за липсата на белота се корени в храната, която консумираме. Затова ви предлагаме да се запознаете с хранителните продукти, които отнемат от блясъка на усмивката ви, оцветявайки я в жълтеникави нюанси.
Газирани напитки. Съчетанието от захар, киселинни и карбонатни съединения разрушава емайла на зъбите и е водеща предпоставка за образуването на кариеси. Много често приемът на газирани течности е свързан с нарушена устна хигиена. Нужно е да избягваме тяхната консумация, ако държим на белотата и здравето на зъбите си.
Кафе и чай. Всеизвестен факт е, че алкалните напитки имат свойството да обагрят зъбите ни. Това се дължи на наличието на танини, които влияят пагубно върху тяхното покритие. В следствие на честата и прекомерна консумация на кофеин се образуват малки тъмни петънца, които се явяват своеобразен инкубатор на вредни бактерии. За да се ограничи киселинността на кафето, обикновено се добавя мляко, което има способността да я неутрализира.
Вижте още: Храните, които избелват зъбите
Вино. Отдавна учените са стигнали до единодушие в своите проучвания за ефекта на виното върху зъбите. Това, което може би ще ви изненада е, че бялото вино също е причина за пожълтяването заради наличието на подобни на червеното вино багрила. Познатата от край време алкохолна напитка действа неблагоприятно върху зъбната структура на зъбите, оцветявайки емайла и пукнатините. Много добър е трикът с редуването на малки глътки вино с вода. По този начин намалявате концентрацията на киселини и ограничавате лошия ефект.
Къри. Подправката, която притежава свойството да отнема от белотата на зъбите, оставяйки на нейно място жълти петна. Стремете се да я употребявате по-рядко, ако искате да запазите зъбите си снежни и блестящи.
Сосове и пюрета на доматена основа. Всички сме чували, че нивото на киселинност в доматите е доста високо. Това води до разяждане на повърхностния слой на зъбите, изтръпване и оцветяване на по-късен етап. Бъдете внимателни с консумацията на подобни хранителни продукти.
Текст: Звезделина Георгиева
Снимки: Press
Вижте още:
ПРЯСНОТО МЛЯКО – НЕЗАМЕНИМ ИЗТОЧНИК НА КАЛЦИЙ ИЛИ СКРИТА ЗАПЛАХА ЗА ТЯЛОТО НИ?
ОВЕСЕНИ ЯДКИ – ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ И В ПЕРФЕКТНА ФОРМА