Ефектът на магданоза

x

 


Малкото зелено чудо, наречено „магданоз” е много повече от закачлива украса по ръба на чинията. Често пъти той е по-богат на витамини и хранителни вещества, отколкото храната, която украсява. Дълго време зелената подправка е била подценявана, най-вече здравословните му качества. Но съвременните изследвания доказват силата на действието му.



Полезен за очите

Изследване, публикувано преди време във вестник „Vision Research”, показва, че магданозът е най-добрият приятел на очите ни. Подправката не само е богата на витамините А и С, но и съдържа лутеин и зеаксантин, които са важни за зрението. Тези две доказани хранителни съставки са особено важни за очите, когато ежедневието ни е свързано с голям брой часове пред монитора.



Силен щит срещу алергиите

През 2014 г. изследване на университета във Верона доказало, че магданозът има силно антиалергично действие. Подправката съдържа специален флавоноид, наречен апигенин, който е със силно противовъзпалително действие. Освен него, учените открили в магданоза и полифенол с антиалергично действие. Ето защо хората, консумиращи магданоз ежедневно, са много по-добре защитени срещу алергиите от онези, които му се мръщят.



Верен съюзник на красотата

Искате повече гланц за косата си? Отвара от връзка магданоз (в половин литър вода) може за постигне страхотен ефект. Полейте с нея косата си непосредствено след измиване с шампоан и подсушете с мека кърпа.

Магданозът е богат на витамин А, което го прави изключително полезен за кожата. Неслучайно той е неразделна част от редица козметични продукти, включително и в домашната козметика. Зелената подправка помага при зачервявания и подпухване на кожата. Избелва я, освежава и тонизира, предпазва я от бръчки и помага да се отървете от досадните черни точки.



Балсам за храносмилането

Магданозът е предпочитана съставка в рецептата за сутрешното смути. Не само заради високото си съдържание на желязо, магнезий и калий, но и заради диуретичното си действие. Ароматната подправка прочиства бъбреците, черния дроб, жлъчните пътища и пикочния тракт и помага при бъбречни заболявания. Магданозът стимулира секрецията на храносмилателните ензими и увеличава перисталтиката. Препоръчва се от лекарите при проблеми с храносмилането, при безапетитие и при гастрит.


Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Pixabay; Unsplash

Вижте още:

НАЙ-ВАЖНИЯТ ВИТАМИН, ОТ КОЙТО СЕ НУЖДАЯТ ВСИЧКИ ЖЕНИ Е…

КОИ СА ПЕТИМАТА ТИБЕТЦИ, КОИТО ПАЗЯТ ТАЙНАТА ЗА СТРОЙНА ФИГУРА?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени