Дори да отказваме да го признаем пред себе си, 40-те години носят със себе си едно особено усещане за забавяне. Уморяваме се по-бързо, изпитваме по-голяма нужда от сън и килограмите някак се трупат по-лесно, а трудно се свалят. Склонността към напълняване и лесната уморяемост през този период от живота ни се дължи на спадане нивата на естроген, което води до повишаване на апетита, забавяне на метаболизма и повишаване нивата на хормона на стреса.
Дори сърцето и духът ни все още да са на 20 години, промяната във възрастта налага и някои важни промени в начина ни на хранене и живот, за да се чувстваме добре. Ако искате да запазите младежкото си излъчване и фигура, обърнете внимание на това какво най-често присъства на масата ви и следвайте няколко малки лесни правила.
На първо място започваме с…
Намалете калориите
В зависимост от ежедневната ви активност, вероятно ще се наложи да ограничите броя на приеманите калории, за да се предпазите от напълняване. Според лекарите след 40-годишна възраст организмът има все по-малка нужда от калории (по 1% на десетилетие) и повече свежа храна. Жените на възраст 40-50 години с по-ниска физическа активност имат нужда от около 1800 калории дневно, по-активните – от около 1800 калории, а спортуващите – от 2400 калории дневно.
Обърнете внимание на микроелементите
Балансираното хранене е ключът към доброто здраве и перфектна фигура. А микроелементите са важна градивна част от това хранене. След 40-годишна възраст се повишава нуждата от калций. Добре е ежедневно да приемате по около 1000мг като превенция срещу остеопорозата. Следете и за достатъчното количество витамин D, който намалява риска от заболяване от рак на гърдата или дебелото черво. Фибрите от своя страна понижават нивата на холестерола и дават за дълго усещането за ситост.
Внимавайте с мазнините
С напредване на годините холестеролът, триглицеридите и телесните мазнини също повишават стойностите си. Това, разбира се, не означава, че трябва да ограничите всякакви мазнини, но избирайки правилните мазнини, ще запазите доброто си здраве. И ако фибрите играят важна роля за коригиране нивата на холестерола, то типът мазнини е отговорен за здравето. Говорим за красива, блестяща кожа, лъскава коса и прочее. Ключът за тях са ненаситените мазнини каквито са Омега-3. Ще ги откриете в храни като сьомга, скумрия, риба тон, лешници, чия и ленено семе. Те са лесни за усвояване от организма. Заменете с тях наситените (в червеното месо и маслото) , за да понижите риска от сърдечно-съдови заболявания.
Вода и още вода
Важна част от храненето във всяка възраст е приемът на голямо количество течности. След 40-годишна възраст това става още по-важно. С помощта на водата се предпазвате от дехидратация и спомагате за правилното функциониране на органите. Старайте се дневно да приемате по 13 чаши вода или повече (в зависимост от теглото и дневната ви активност). Разнообразявайте изворната вода с газирана, в която е добавен малко лимонов сок.
Колкото до алкохола, прекаляването с него не е препоръчително. Но една чаша червено вино дневно е полезна и се смята за профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания.
„Да“ на храните с цветовете на дъгата
Избирайки храните за дневното си меню, обърнете внимание на цветовете им. Изберете онези, които са в ярки цветове – те са по-богати на антиоксиданти. Ще споменем само морковите, кейла, малините, годжи бери, зеленолистните храни и боровинките. Благодарение на тези храни ще предпазите клетките си от загубата на свободни радикали и преждевременното остаряване на организма.
Текст: Нора Атанасова
Снимки: Unsplash