Код Омега! Защо се нуждаем от мастни киселини

x

omega-seeds-beauty-body

 


Всички знаем колко неприятно може да бъде „слагането под общ знаменател“. Мазнините или известни още като есентиалните мастни киселини не трябва да ви плашат. Те са наистина важни за нормалното функциониране на организма, а и за добрата форма, разбира се.

Основните видове мазнини, които приемаме чрез храната, са наситени и ненаситени. Вторият вид, към който спадат и различните видове омега, притежават двойна връзка между въглеродните атоми – ако е една те са мононенаситени (омега-9) или множество – полиненаситени (омега-3 и омега-6).


 

e5080a26d0a112b44fe6f9c68ddca63d

 


Омега-3 мастните киселини са незаменим помощник при нормалното протичане на метаболитните процеси, като е важно да подчертаем, че организма не произвежда самостоятелно тези мастни киселини. Той ги получава единствено отвън, чрез храната. Ако сме оставили впечатлението, че омега-3 е само едно-единствено вещество, веднага ще се поправим – това са цяла група мастни киселини, които се различават по своята структура и биохимически свойства, както и по взаимодействието си с организма.


 

omega-fish-3

 


Освен че изпълняват множество съществени биорегулиращи и структурни функции в организма, те са изключително полезни, защото влияят на естественото съсирване на кръвта, понижават риска от образуване на тромбове и увеличават притока на кислород и хранителни вещества в тъканите и клетките.

Откъде да си ги набавяме? От различните видове риба, като сьомга, пъстърва, херинга, скумрия, риба меч, риба тон, сардини, както и от лененото и слънчогледовото семе.


 

omega-seeds-6

 


Омега-6 мастните киселини също притежават достатъчно полезни свойства като да въздействат на понижаването на холестерола в кръвта, да усилват регенерацията на тъканите и да подобряват състоянието на кожата и косата, а и още, и още и още. Най-често можем да си ги набавим чрез консумацията на слънчогледово олио, слънчогледови и тиквени семки, пшенични зародиши, сусам, безсолни ядки – орехи, бадеми, лешници.

Но всички тези положителни въздействия се постигат единствено, когато в организма се поддържа правилно съотношение между двата вида омега мастни киселини. Според последните изследвания то трябва да се състои от 4 части омега-3 и една част омега-6 мастни киселини. Липсата на равновесие в съотношението може да предизвика неприятни отклонения от нормалното функциониране на организма.


 

omega-fish

 


За да поддържаме точния баланс е необходимо да съобразяваме количествата от тези продукти в менюто си. Например, препоръчителната доза за омега-3 мастните киселини е две порции риба в седицата. Това количество се препоръчва за профилактика на сърцето. Ако искате да подпомогнете оздравяването му е добре да приемате по 1 грам омега-3 на ден, които се съдържат в 50 грама риба.

Най-силният растителен „доставчик“ на омега мастни киселини е лененото семе. Около 30 грама от тях или една шепа орехи съдържат 2,5 грама омега-3 мастни киселини. Това се равнява на 100 грама сьомга.

Редовната употреба на растителни масла при приготвянето на храна доставя необходимото количество омега-6 мастни киселини. Освен това те подпомагат възстановяването на баланса между двата вида омега мазнини.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още: 

Тренировките се нуждаят от ритъм

Кой аксесоар привлича погледите това лято?

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Всъщност място за тъга няма – колкото повече се отдалечава лятото, толкова по-вдъхновяваща става есента!

Ако сте пропуснали
Най-четени