Ако в близкото минало на бюрата в офисите обикновено можеше да се видят цигари, кафе и кола, днес все по-често до лаптопа стои някаква модерна суперхрана, която дава така необходимата енергия, за да се издържи на всекидневния корпоративен вихър. И здравословното хранене има своите моди и школи: звездата в листа със суперхраните в момента е годжи бери или, както го наричат, „хималайското вълшебство“. Познато е още като императорско плодче, китайска шипка и лиций. От древни времена е високо ценено в традиционната китайска медицина. Расте в полите на Хималаите и според легендите хималайските столетници се хранили точно с него. Според първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н.е., годжи бери има свойството да обогатява Ин, да подхранва кръвта, да тонизира бъбреците и черния дроб, да овлажнява белите дробове. Всъщност, този плод е родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Има комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло – подхранва, поддържа способността на организма за самоизцеление, като му осигурява множество хранителни вещества. Списъкът с полезните вещества, които съдържа, е много дълъг: полизахариди, които стимулират имунната система, имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект; бетакаротин, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата; витамин С; селен – вещество с изявено антиоксидантно действие, а годжи бери съдържа целия необходим дневен прием; желязо – участва в много метаболитни процеси, градивен елемент на хемоглобина; цинк – ключов фактор в основните клетъчни функции; калций; калий… Годжи бери е с особено висока хранителна стойност и с положително влияние върху някои форми на ракови заболявания, диабет, преждевременно стареене, дефицити в паметта, дегенеративни процеси, свързани със зрението, белодробни проблеми; преумора, безсъние, замаяност и шум в ушите. Освен всичко, суперхраната повишава либидото като естествен афродизиак.
Плодът на това растение е много крехък. Това превръща брането му в деликатна задача – то е изцяло ръчно. Не може да бъде намерено в свежата си форма извън регионите на производство. На пазара се среща като сух плод, който в голяма степен запазва благотворните свойства на свежия. Много популярен e сокът от годжи бери и различните чайове, които съдържат корени и листа от растението.Заради приятния им вкус, плодовете могат да се консумират директно или да се поставят в храни и напитки. Препоръчителната дневна доза е не повече от 10 г. (разделена на два приема сутрин и вечер, на гладно) за период от 2-3 месеца. Може да не повярвате на легендата, според която един китаец живял 252 години, защото всеки ден ядял годжи бери, но със сигурност може да се доверите на факта, че този плод е абсолютна необходимост за поколението fast food. Той е концентрирана форма на здраве в достъпна, бърза форма, подходяща за напрегнатото ни всекидневие, в което остава все по-малко време да се погрижим за себе си.
Текст: Антоанета Баева
Снимки: Pixabay
Вижте още: