Номерът на китайката

x

 

 


Винаги сме се чудели какво точно означава известното словосъчетание „номерът на китайката”. След едно малко проучване, успяхме да сравним хранителните си навици с тези на китайките и май разбрахме какви са „номерата” благодарение, на които те запазват своите стройни фигури и младежки вид през целия си живот.

Забелязали ли сте, че лицата на азиатците почти никога не издават истинските им години. Жени от три поколения често изглеждат като сестри понякога просто с по-голяма разлика във възрастта. Тайната на анти-стареенето и винаги слабите тела при азиатките има съвсем логично обяснение и то се корени в начина им на живот и хранене. Простите хранителни трикове, които ние често пренебрегваме, са всъщност частите на механизма, който тиктака в организма ни ежедневно.

Азиатците пият тонове зелен чай, докато ние поръчваме поредното дълго кафе сутрин. За разлика от нашата сутрешна напитка, зеленият чай е пълен с антиоксиданти. И това е достатъчното условие, за всекидневната му употреба.

В далечния Изток се хранят с обилни количества соя (която не е ГМО, разбира се!) и нея хората си набавят протеини с растителен произход. Ние си ги набавяме предимно от месото и покрай него си правим тайни запаси от холестерол.

Азиатците не са фенове на слънцето. Обикновено в ежедневието си носят шапки или чадъри. UV-лъчите не увреждат кожите им, защото предпазването от тях се е превърнало в основна грижа за кожата и превенцията срещу злокачествени образувания по нея. А ние нямаме търпение да дойде май месец, за да отидем до съседна Гърция, за да придобият кожите ни любимия загар.

За източните култури десерта след вечеря обикновено е плод. Няма нужда да обясняваме предимствата на обилното плодово похапване, но има нужда на направим необходимия паралел с нашите десерти. Торти, баклави, сметана, бяла захар и консерванти в изобилие – менюто ни е значително богато, вкусно и в почти всички случаи – вредно.

Големите градове като Хонг Конг са причина хората да ходят повече пеша. Причината е, че градския транспорт е изключително ефикасен и жителите на града го използват ежедневно. Съответно ходенето пеша става задължителен елемент, за да стигнат от спирката до където и да е. Ние стигаме до офиса с автомобил, използваме асансьора до третия етаж и после обратното, за да стигнем до дома.

Интересна подробност от хранителните навици на далечните народи, за които става дума е, че те не консумират много мляко. Философията им е такава – краве млякото е предназначено за животно, което бързо трябва да наддаде килограми. За нас хората има други напитки като фрешовете например. Ние не мислим така, защото да си пием мляко е заложено в бита ни от стотици години. До известна степен за нас консумирането на млечни продукти е народопсихология, а ние тази сутрин вече изпихме дозата си мляко с какао, както подобава – по европейски.

В Азия обичат джинджифила, боготворят го и го използват ежедневно. Той стимулира кръвообращението, поддържа имунитета висок и най-важното – считан е за силен афродизиак. Азиатците се учат, че красотата идва отвътре. И докато ние пием шепи болкоуспокояващи, китайците използват народна медицина, акупунктура, акупресура и познания трупани от векове.

Всичко в живота е въпрос на избор, така че няма как да съдим себе си, но бихме могли поне да се замислим върху някои от наистина вредните си навици.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Press

Прочетете още:

Най-успешните начини за справяне със стреса

Лекарството на XXI век – йогата

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Плисирана макси рокля от CHLOÉ

Плисирана макси рокля от CHLOÉ Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Златна гривна от CAROLINA BUCCI

Златна гривна от CAROLINA BUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожена чанта за през рамо от ISABEL MARANT

Кожена чанта за през рамо от ISABEL MARANT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сребърна фиба за коса от DOLCE & GABBANA

Сребърна фиба за коса от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Не просто неделя, ами празнична неделя – идеално време за ефирни рокли!

Ако сте пропуснали
Най-четени