Започва Sofia Architecture Week 2012

x

 

 

 

 


 

Ежегодният международен фестивал за архитектура и градска среда Sofia Architecture Week започва на 26 ноември и ще продължи до 2 декември, като отново ще представи тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна проблематика. В петото издание на форума темата ще бъде „Архитектура търси…култура”, като ще се дискутират състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Тазгодишната разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, инсталации в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките.

 

 


 

 

 

 


 

 

Архитектурната седмица ще се проведе в НДК и няколко партньорски локации – Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall.  Една от целите на фестивала е да провокира обществен дебат за бъдещето на комплекса НДК и преосмисляне на цялото пространство около него. Това е и темата на работилницата в предварителната програма, като ще се проведе и конкурс за бъдещето на комплекса. В петото издание на Sofia Architecture Week  ще се включат над 70 участници от цял свят, а лекционната част ще посрещне близо 20 чуждестранни лектори от САЩ, Китай, Индия, Корея, Израел, Норвегия, Италия, Австрия, Румъния, Германия, Дания, Малта, Сърбия, Албания, Македония, Словения. В откритата безплатна програма на фестивала са архитектурните разходки из емблематични сгради на София като Софийската опера и балет, БНР, Военно-историческия музей и НДК. Фестивалът ще е домакин на над 20 изложби,  разположени около и в Националния дворец на културата. Тазгодишното издание включва и кино модул, който ще представи 6 филма, сред които „Градът около теб“ – продукция на Sofia Architecture Week , с подкрепата на фондация Институт Отворено общество.

 


 

 

 


 

Основна част от програмата са работилниците, ориентирани както към студенти и професионалисти от бранша, така и към деца. Тази година детският модул е още по-голям и разнообразен. Акцент в програмата е еднодневната конференция Asian Boom. Неин куратор е световноизвестният артист от Китай – Фанг Женинг, който ще представи авангарда на азиатската култура – Джайкун Лю (Китай) и Минсук Чо (Южна Корея), който в момента е една от суперзвездите на Азия.

текст: Антоанета Баева

снимки: Sofia Architecture Week

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнено поло от CHLOÉ

Вълнено поло от CHLOÉ Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженото яке – must have за всеки повод.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ