Удивителни същества са холандците! Способни са само с една дума да опишат онова, за което милиони хора по земното кълбо мечтаят! „Никсен“ (от холандски – niksen). Или казано иначе – философия на безделието. Според нея мързелуването е не само приятно, но и полезно за укрепване на психическото здраве.
Ако датското изкуство за уютен живот „хюге“ ви се е сторило страхотна концепция за оценяване на красотата на малките неща в живота, а шведското „лагом“ ви е насърчило да живеете балансирано и без излишности, то холандската философия за нищоправене бързо ще превземе сърцата ви. Тя не е свързана с купуването на свещи, пътуване до определени дестинации или специални готварски умения. „Никсен“ означава да избягате от стреса с помощта на изпитани техники за релаксация като съзерцаване през прозореца, излежаване в хамак и слушане на спокойна музика. Без да изпитвате чувство за вина от това. Нещо като медитация, но вместо да се вглеждате навътре в себе си, напускате тялото си… За справка: в дивата природа повечето животни не правят нищо през две трети от живота си. През по-голямата част от времето те се прозяват, лежат и чакат отнякъде да се появи нещо за похапване. В този ред на мисли „никсен“ е напълно естествено състояние, нали?
Психолозите препоръчват „никсен“ по няколко минути на всеки час от работния ден и поне един час в извънработно време. Това е полезно както за продуктивността и креативността на човека, така и за духа му. Не просто приятно, но и важно за психическото здраве.
Какво стои в основите на тази наука за нищоправене? И възможно ли е да я практикувате по време на отпуск, при условие, че има толкова много забележителности за разглеждане и ресторанти за тестване, които предварително сте набелязали на картата? Отговорът на този въпрос ще намерите в изследването на холандските учени: след края на ваканцията на ново и непознато място повечето хора се чувстват нещастни и с повишени нива на стрес. Това е свързано с непознаването на местния език, с неразбирането на особеностите на страната и със страха на пътуващите, че няма да успеят да свършат всичко запланувано. Затова е важно ваканцията да бъде свързана с пълен покой и дори скука. След активна почивка се повишава творческият потенциал и се подобряват паметта и концентрацията. Както опитът показва, на третия ден от ваканцията спираме да мислим за нещата у дома и на работното място, а основната ни грижа се превръща дилемата дали да поръчаме риба или салата за обяд (примерно).
Как да практикувате успешно „никсен“ по време на отпуска? Лесно е. Опитайте като…
… забравите за забележителностите
На първо място зачеркнете думата „трябва“. Тя не съществува във времето и пространството, които са отделени за ваканцията ви. Представете си, че за няколко дни само ще смените декора и ще продължите да живеете живота, който познавате. Не ви е нужна обиколка от десетки забележителности дневно, висенето в музеи и храмове и тълпите туристи. Опитайте да се почувствате като местни! Отивайки в Рим например не търсете хотел в близост до Испанските стълби или площад „Навона“, а в някой не така популярен район като „Тестачо“, който е пълен със студенти и традиционни италиански семейства. Похапвайте не на местатата, които са ви препоръчани в пътеводителите, а в семейни ресторантчета, за които ще ви насочат местните възрастни хора. А Колизеума разгледайте между другото, докато се разхождате.
… потърсите квартира в близост до вода
Живеенето в близост до водоизточник ни прави спокойни и щастливи. Водата помага да се разсеем и същевременно да се концентрираме, подобрява психическото ни здраве и влияе позитивно при справянето с различни зависимости. И най-важното – водната шир понижава нивата на стрес (онова, което търсим по време на отпуск). За постигането на този терапевтичен ефект не е важно какъв точно ще е водоизточникът: може да е екзотичен подводен хотел, бунгало край морето, вила до езеро или палатка край река.
… направите гастрономическо пътешествие
Ваканцията при която следвате рецепторите си за вкусна храна, напълно отговаря на концепцията на „никсен“. Започнете с определянето на характерните за региона продукти. Ако сте фен на сиренето пармиджано, съвсем логично ще се отправите към родното му място – Парма. За специалитети с бели трюфели ще поемете към Пиемонт, където през октомври и ноември можете не само да похапнете вкусна паста с трюфели, но и да видите как точно се добива това чудо на природата. На всяко ваканционно място може да се погледне през кухнята или вината, характерни за него. Най-подходящото време за това е началото на есента, когато изобилстват пресните плодове и зеленчуци, а потокът от туристи е намалял.
Текст: Велиана Симеонова
Снимки: Unsplash