„Лагом“ е шведският отговор на „хюге“

x


В последно време ви посвещаваме в тайните на щастливия живот на датчаните, който накратко наричат „хюге“. Той пленява с простотата си и съвсем дребните стъmки, с които може да се постигне в дома – като атмосфера и интериор. И докато ние все още изучаваме тънкостите му, скандинавците (този път шведите) вече предлагат нов начин на живот, който да го измести, наречен „лагом“.Докато през 2016 година на пазара се появиха десетки книги, разказващи тайните на „хюге“, сега излизат две, който разкриват особеностите на „лагом“ – „The Lagom Life: A Swedish way of living“ на Елизабет Карлсон и „Living Lagom“ на Оливер Йохансон.

Начинът на живот на шведите е изграден около най-необходимото, без излишно претрупване с ненужни подробности. Едно от неформалните имена, които Швеция е получила е Lagomlandet (в превод това означава страната на „лагом“).Какво е „лагом“

В превод от шведски думата означава „достатъчно“, „умерено“, „точно“. Ако лайтмотивът на „хюге“ е удобството, то този на „лагом“ е баланс на това, което е наистина необходимо. И спокойно може да се каже, че това е основна черта в поведението на шведите. Водещата идея на тази философия се състои в умението да се поддържа равновесие, например между работа и почивка, полза и удоволствие.

Най-често понятието „лагом“ присъства в модата. Този стил развиват много шведски дизайнери. Брандове като Acne Studios и Filippa K се придържат към практичния минимализъм.
Правилата на лагом-живота

Основата на философията е отказа от масовото консуматорство, което повечето хора днес следват. Шведите са убедени, че истинският източник на положителни емоции са не предметите, а ползата, която човек носи на обществото. „Лагом“ не призовава да се откажете от материалните удобства. Смисълът е в това, да използвате неща, практични за самите вас и обществото като цяло. Ето как може да се приложи тази житейска философия.Отчитайте разходите си

Така ще можете да следите за какви безполезни вещи давате пари и защо не успявате да отделите средства за необходимите покупки.

Заложете на минимализма и правете всичко с вкус

Възможно е да нямате нужда от купища сувенири в дома си. Да, те съхраняват приятни спомени, но по-често просто събират прах и заемат място, без да са особено функционални.

Намалете, използвайте отново, преработвайте

Швеция се смята за една от най-екологично чистите държави в света, а също и страните с най-висок стандарт на живот. Тези показатели са факт благодарение на правилото „намаляване, повторно използване, преработване“ (Reduce, Reuse, Recycle). По своята същност това е намаляване на потреблението на вода и енергия, по възможност повторно използване на предметите и преработването на отпадъците. Вместо да се изхвърлят ненужните предмети, те се дават за благотворителност или на дизайнери, които ще им намерят ново приложение. Ако успеете да приложите първите две, то количеството на отпадъците ви ще намалее най-малко два пъти.

Купете стайни растения
Те произвеждат кислород. Освен това според научните изследвания повишават настроението и помагат да се концентрирате по-добре върху работата, което ще създаде точния баланс в живота ви.

Шведите са уверени, че следването на тези прости правила може да направи всеки човек щастлив.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Готови сме за летни партита!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ