Порочният кръг на негативното мислене и как да се измъкнем от него

x


От глобалното затопляне, привършването на ресурсите, които човечеството използва, за да оцелее, до дете бунтар, безпочвени забележки от шефа и усещане за хаос в ежедневието – всички си имаме някаква причина да бъдем негативно настроение към личността си. По една или друга причина всички ние сме се плъзгали по атрактивната спирала на негативното мислене и отрицателните думи са били чести „комплименти“ в монолозите ни. Това обаче е вреден навик – нищо повече освен лоша привичка. И да, тя ни вреди – цялата тази енергия, прекарана в осъждане на себе си, действа неимоверно много както върху психическото, така и върху физическото ни здраве. Тъкмо защото приемаме темата за сериозна, решихме днес да й обърнем внимание. Искаме да ви дадем няколко лесни трика, с които да си помогнете, ако и вие като нас понякога сте склонни към негативни размисли.

Преди да започнем, бихме искали да кажем, че негативното мислене може да бъде насочено както директно към себе си, така и индиректно: умът понякога обича да ни лъже и ни кара да си мислим, че сме жертва в дадена ситуация само за да я възприемем по-леко. Или пък сме засегнати по някакъв начин от действията на друг човек, затова се съсредоточаваме да мислим отрицателно в негова посока. И в двата случая в тялото се генерира много отрицателна енергия, която не ни е нужна.

На първо място ще започнем със следното разяснение: негативността се храни с бездействие. Склонността на повечето хора, когато са на ръба да рухнат в ямата на отрицателното мислене, е да стоят в леглото си и да се крият от всичко, най-вече от отговорностите си. Няма нищо по-лошо, което можете да направите за себе си от това да сте апатични и бездейни! Колкото и да ви е трудно, движете се и спортувайте – упражненията ще произведат ендорфини, които ще ви дадат енергия и ще ви накарат да се чувствате по-добре. След като вече сме изяснили началото, пораждащо подходяща среда за негативни монолози относно смисъла на живота и вашето място в него, ще ви дадем още няколко ежедневни стъпки към по-полезен поток на мислене:

1.Направете списък с благодарности. Това може да ви звучи банално, но изследвания показват, че изразяването на благодарности всеки ден е полезно. Това могат да бъдат прости неща като „благодарен съм за котката ми, за способността да дишам, за леглото си“. Този навик ще ви накара да се фокусирате върху позитивните неща около вас и ще ви измъкне от омагьосания кръг на саботиране на себе си чрез негативни мисли.

2.Помислете кого и какво пускате в ума си. Какво гледате по телевизията? Каква музика слушате? С какви приятели се мотаете и какво е тяхното отношение към света и себе си? Те оплакват ли се постоянно, или са позитивно настроени?

3.Друга техника е да не се тревожите за малките неща. Въпреки че това звучи супер лесно, когато възникне ситуация, бързо-бързо може да впрегнете ума и тялото си в гневно състояние. Вместо да се ядосвате обаче – помислете си: ако съм на смъртното си легло, това ще бъде ли сред последните ми мисли? Това наистина може да постави нещата в перспектива и да ви даде представа дали си струва да похабявате време и енергия за конкретната мисъл.

4.Последното нещо, от което се нуждаете, когато имате „твърде много в чинията си“, е голямо количество кофеин. Той само допълнително ще стимулира областите на мозъка ви, които ви карат да се чувствате претоварени. Вместо това изберете за вода или зелен чай.

5.Погледнете от друг ъгъл на ситуацията, в която се намирате. Когато усещате, че се пускате по спиралата на отрицателните мисли, насочени към себе си или друг човек, си представете следното: на лодка сте в морето и около вас няма нищо друго освен още една лодка. След известно време тя се приближава и удря вашата лодка. Най-вероятно бихте се ядосали, ако това беше истинска случка. Продължете с осъзнаването, че на лодката, блъснала вашата, няма капитан. Кого ще обвините тогава за инцидента? Ще фокусирате ли вниманието си върху нещо, станало случайно, и ще му позволите ли да ви държи ядосани и напрегнати?

6.Забавете темпото. Когато се движите прекалено бързо през дните си, умът и тялото ви са в режим на свръхдвижение. Забавянето дава време на ума и тялото да се успокоят. Ако довечера пак си помислите колко сте изостанали от приятелите си, които пътешестват из целия свят, имат второ дете или къща, или пък колегите ви са повишени преди вас, спрете, помислете за това, което вече имате и което вчера сте нямали. Запомнете, че всеки човек живее в различна времева линия и се доверете на вашата собствена.

7.Огледайте се около себе си. В каква среда живеете и работите? Чувствате ли се добре там? Направете всичко възможно, за да превърнете пространството си в по-приканващо, спретнато и спокойно място, където да не се зараждат негативни мисли.

Запомнете също още едно важно нещо: храните тялото си не само с храна, но и с думи. Мислите ви са също толкова влияещи на организма, колкото храната и водата. Затова бъдете внимателни с думите, подбирайте ги добре, стойте далеч от отрицателните такива. А ако те се появяват, изгонете ги! Кажете си: „Не, не! Това не е здравословно за мен.“ После извикайте в ума си неща, хора и събития, за които сте благодарни. В това число – сещайте се и за себе си!

 

Текст: Мила Стоянова

Снимка: Unsplash

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Подготвихте ли гардероба си за новия сезон? Съвсем скоро слънцето ще ни позволи да носим всичко още…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ